Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Szigorúbb védőintézkedések Zentán

2020-07-16
16:10
2020-07-17
16:54
Forrás
Pannon RTV
A vírushelyzet súlyosbodásával, hétfőtől mindenhol szigorúbb előírásokat vezettek be a polgárok védelmében. Nincs ez másként a Tisza partján fekvő Zentán sem.

A határozat szerint a hajszalonok és az edzőtermek mellett itt, és a község összes többi piacán is kötelező a szájmaszk használata, nem csak az eladók, hanem a vásárlók részére is. Ezt a kommunális közvállalat illetékesei ellenőrzik majd.

A szerdai piacnapon is már a legtöbben viselték a vírus gyors terjedését megakadályozó maszkot. A községi határozat szerint a fodrászatokban, kozmetikai szalonokban és az edzőtermekben is a bent tartózkodó személyek kötelesek betartani az előírt távolságot és maszkot viselni. Július 13-a óta minden közintézményben kötelező a szájmaszk használata. Ezen felül testhőmérsékletet is mérnek. A szabályok be nem tartása szabálysértési felelősséget von maga után.

Hasonló a helyzet a vallási intézményekben is. Eddig sikerült jól megoldani a felmerült problémákat, a helyzet szigorodásával azonban a most vasárnapi miséket nem biztos, hogy megtarthatják – mondta el stábunknak Nagy József, a Lisieux-i Kis Szent Teréz templom esperes plébánosa. „Lassan kezdtünk összegyülekezni. Az emberekben nagyon nagy a félelem, egymástól is, fertőzéstől is. Nagyon sokan nem mertek eljönni, sokkal kevesebben voltunk, mint korábban, de lassan belerázódtunk volna. Most viszont teljes bizonytalanság van. A helyi stáb az egyházi feltételekkel nem foglalkozik, a püspökség pedig nem kapott semmit a püspökkari konferenciáktól, úgyhogy ebben a pillanatban azt sem tudjuk, hogy vasárnap lesz mise, vagy nem lesz.”

A községi határozat csak a templomon belüli védekező intézkedésekre vonatkozik. Ugyanakkor az országos rendelet szerint maximum 10 ember tartózkodhat zárt térben. Zentán és környékén stabil a helyzet, ugyanakkor a megelőző intézkedésekre az egész ország területén szükség volt - mondta Lőrinc Csongor. Zenta község képviselő-testületének egészségüggyel megbízott tagja, a helyi válságstáb tagja kiemelte: „Nagyon sokan tünetmentesek, ami valamilyen szinten jó, valamilyen szinten meg rossz. Zentán tegnap óta két fertőzöttet tartunk nyilván. A két fertőzött szerencsére nem kerül kórházi ellátásra, otthon vannak, a zentai kórházban nincs jelenleg koronavírussal kezelt betegünk.”

A medencében hűsölni vágyóknak meghatározatlan ideig más kikapcsolódás után kell nézniük, július 17-től ugyanis ezek zárva tartása is kötelező az egész ország területén, így péntektől Zentán is zárva tart az uszoda.

koronavírus
Zenta
óvintézkedések

Most

16:53

Sokan elhalasztják az esküvőjüket

Törökbecsén a koronavírus-járvány megjelenése óta kilenc esküvőt mondtak le. A fiatalok többsége a nagy napot őszre tervezi, azonban vannak, akik a lakodalmi mulatságot jövő évre halasztották.
14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.