Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Szivattyúállomás Palics természeti értékeinek megőrzéséért

2021.09.16
16:59
2021.09.16
17:50
Forrás
Pannon RTV
A Palicson július óta működő szivattyúállomást tekintette meg dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke és Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár. A szivattyúállomás a német kormány és a KfW bank által támogatott Ecolacus projekt része.

Szabadka egy vissza nem térítendő pályázaton 6,5 millió eurós összeget kapott, amely a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését hivatott segíteni. A beruházás több részből áll össze.

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója: „Ez a szivattyúállomás egy pontja ennek a projektnek. Ahol valójában 1982 óta működik a szivattyúállomás, de azt a vizet tisztítatlanul ebbe a nyitott csatornába öntötte, ez pedig egyenesen a Ludasi-tóba ment, ezzel is szennyezve a tavat. Július közepétől egy próbaüzemben el van indítva ez a szivattyúállomás, amely azóta folyamatosan dolgozik.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Tehát a szivattyúállomás juttatja el a szennyvizet a városi szennyvíztisztítóba, ezzel is védve a környék természeti értékeit. A KfW Bank által támogatott Ecolacus terv keretében építették ki a szivattyúállomást is. Dr. Pásztor Bálint kiemelte, Szabadka városvezetésének célja, hogy mindenhol kiépüljön a csatornahálózat.

„A Tiszta Szerbia program keretein belül beadott pályázata a városnak, amely értelmében 110 kilométer csatornahálózat épülne az önkormányzat területén. 48 kilométer a városban, 12 kilométer Palicson, hiszen az Ecolacus projektum keretein belül kiépült 17 kilométer csatornahálózat, de 12 még hiányzik ahhoz, hogy teljes egészében lefedetté váljon Palics ebben a tekintetben, és 25-25 kilométer fog kiépülni csatornahálózatból Bajmokon és Csantavéren. A két településen szennyvíztisztító is kialakításra kerül majd.”

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár hangsúlyozta, a tartományi kormány eltökélt célja, hogy a környezetvédelem kiemelt szerepet kapjon: „Elmondhatjuk, hogy a hatalmi szintek közös erőfeszítéseivel többre jutunk mint egyenként. Ez abban nyilvánul meg a Vajdaság Autonóm Tartományt illetően, hogy több titkárságon is, de a nagyberuházási igazgatóságon is nagyobb méretű projekteket tudunk támogatni. Így került megvalósításra a topolyai és a kishegyesi szennyvíztisztító telep megépítése.”

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója kiemelte, azok a háztartások, akiknek van lehetőségük, csatlakozzanak a csatornahálózatra.

szivattyúállomás
Palics
Dr. Pásztor Bálint
Szakállas Zsolt
Sugár György
Ecolacus

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.