Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szobrot állítanak Ivan Antunovićnak Szabadkán

2020-09-04
17:14
2020-09-04
21:10
Forrás
Pannon RTV
A püspök szobrának felállításáról szóló együttműködési megállapodást a Horvát Nemzeti Tanács épületében pénteken írták alá.

A dokumentumot a szoborállítást kezdeményező szervezetek, a Horvát Nemzeti Tanács, az Ivan Antunović Katolikus Egyesület és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének egy-egy képviselője látta el kézjegyével. A szerződés aláírása előtt megtartott sajtótájékoztatón Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke kiemelten fontosnak nevezte ezt a pillanatot a horvát nemzeti közösség életében. Rámutatott arra, hogy az elmúlt harminc évben ez az első alkalom, hogy horvát szervezetek emlékművet állítanak egy jelentős horvát történelmi személynek.

Pannon RTV

Ivica Ivanković Radak atya, az Ivan Antunović Katolikus Egyesület elnöke elmondta, hogy több éves kitartó munkának köszönhetően kap méltó emléket Ivan Antunović. Az új emlékmű a Szent Teréz székesegyház és a püspökség épülete között fog állni. A helyszínen Ivica Ivanković Radak elmondta, a szobor Bernard Pešorda zágrábi szobrászművész alkotása, és 2,8 méter magas lesz. A szoborállítás munkálatai a tervek szerint szerdán kezdődnek.

Pannon RTV

Tomislav Žigmanov, igazgató, Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete, Szabadka: „Ennek a szobornak Szabadkán nemcsak annak a pontnak kell lennie, amelynél majd lerójuk tiszteletünket a horvát nép fejlődése előtt Szabadkán, hanem egyben egy kapocs is a többi velünk élő nemzettel.”

Szabadka
szobor
Ivan Antunovic

Most

08:15, Frissítve: 08:59

Nem lazít Nyugat-Európa

Franciaországban szombat este 6 órától életbe lépett a meghosszabbított és az egész országra kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom, aminek betartását járőröző rendőrök ellenőrzik.
07:29, Frissítve: 09:42

Fagypont alatt egész nap

Fagyos napok jönnek - figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jeges utakra számíthatunk a napokban. Keddtől várható enyhülés.

Népszerű