Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Szombathy Bálint az idei Nagyapáti Kukac Péter-díjas

2019-09-13
18:42
2019-09-13
18:58
Forrás
Pannon RTV
A képzőművész, művészeti író, költő, kritikus elektrografikáiból összeállított tárlata a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében nyílt meg. A díjat Kislinder Gábor polgármester adta át.

Szombathy Bálint nevében húga, Sterbik Jolán vette át a díjat, ugyanis a művész a budapesti Ludwig Múzeumban nyílt Bosch+Bosch csoport kiállítás miatt nem tudott jelen lenni Topolyán.

A képzőművész, művészeti író, költő, kritikus tevékenysége közel fél évszázadot ölel fel, azóta szereplője és mozgatója a térség művészeti életének. A Bosch+Bosch csoport egyik alapítója. Csernik Attila, grafikusművész, a Nagyapáti Kukac Péter-díj bírálóbizottságának elnöke: „Az ötvenes-hatvanas években indult ez a mozgalom, aminek a Bálint is egy tagja, jeles tagja, szép dolgokat csinált meg most is állandóan újítja a munkásságát, komputerrel dolgozik, szellemi munkás is.”

Szombathy Bálint jelképes és valódi határokat elmosó, vagy ezeken átívelő művészete, elméleti munkássága autentikus és aktuális, úgy a neoavangard körébe tartozó munkái, mint multimediális produkciói vagy kritikái - áll a zsűri méltatásában. Ninkov Kovacsev Olga, művészettörténész, zsűritag, Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díj: „Mindig valami fontosra próbálunk rávilágítani, örülök, hogy Topolyán van egy ilyen díj, hogy nem felejtjük el Nagyapáti Kukac Péter nevét és nagyon érdekes összehozni Nagyapáti Kukac Péter nevét és Szombathy Bálint nevét, mert ha megnézik, mind a ketten újítók voltak bizonyos területen.”

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díjat 1973-ban a községi képviselő-testület és a Képes Ifjúság folyóirat alapította. A kilencvenes évek háborús időszakában szünetelt a díj odaítélése 2003-ig. „Ekkor viszont már a díj alapítói már nem a Képes Ifjúság lett, hanem a topolyai önkormányzat és ez a mai napig is így van és 2003 óta minden évben odaítélik a díjat, a tárlat átköltözött a városnapi rendezvények közé és ez azt hiszem, hogy nagyon fontos.” - mondta Náray Éva, a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti-díj zsűritagja.

Szombathy Bálint elektrografika tárlata szeptember végéig tekinthető meg a topolyai Művelődési Házban.

Szombathy Bálint
Nagyapáti Kukac Péter-díj
Topolya
Kislinder Gábor
Náray Éva
kiállítás
Művelődési Ház

Most

21:47, Frissítve: 22:05

Előttünk a jégvédelmi szezon

A Közügyekben Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, Szabadkán a tavalyról megmaradt jégvédelmi rakéták mellé idén újabb ötvenet vásároltak.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.