Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A szoptatás jóval több, mint táplálás

2021.10.05
15:56
2021.10.05
17:39
Forrás
Pannon RTV
Az év negyvenedik hete Szerbiában a szoptatás népszerűsítésének az időszaka. Ennek kapcsán sétát tartottak a kismamák Nagybecskerek központjában, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.
Pannon RTV/Lukács Attila

A szeles, de meleg, napsütéses időben a megszokottnál több kismama sétált kisbabájával Nagybecskerek főutcáján, mint egyébként. Ezúttal ezt azért tették, hogy felhívják a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, valamint arra, hogy a szoptatás jóval több, mint táplálás. 

Dr. Svjetlana Ždrale, a neonatológiai osztály vezetője, Dr. Đorđe Joanović Általános Kórház, Nagybecskerek: „A szoptatás kezdete az anya és a csecsemő számára is nehéz időszak, és megtörténik, hogy az anyákra demoralizálóan hat. Ezért fontos a szakemberek, a gyermekorvosok, nővérek, bábaasszonyok segítsége. Mindannyiunk feladata, hogy ezt az időszakot számukra könnyebbé és szebbé tegyük.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Nagybecskerek példáját remélhetően majd mások is követik.

Radoš Pejović, tartományi demográfiai segédtitkár: „Az anyáknak kedvezményes státust kell biztosítani, hiszen fogyatkozunk. Évente 50 ezerrel többen halnak meg, mint ahány baba születik. Mindenki számára fontos a demográfia kérdésével foglalkozni. Úgy gondolom, hogy az anyák és a babák promóciójával Nagybecskerek beiratkozott azon városok közé, amely felvette a harcot a népességfogyatkozással.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az eseményt a Dr. Đorđe Joanović Általános Kórház és a Dr. Boško Vrebalov Egészségügyi Központ szervezte. Támogatta a városi népkönyvtár is, amely elől indultak a felvonuló kismamák.

Milan Bjelogrlić, igazgató, Žarko Zrenjanin Népkönyvtár, Nagybecskerek: „Szeretnénk támogatni ezt az akciót oly módon, hogy az anyákat, akik anyatejjel táplálják babájukat, mától ingyenesen beiratkozhatnak intézményünkben és a népkönyvtár tagjai lehetnek.”

1992 óta augusztus elsején tartják az Anyatejes táplálás világnapját. Augusztus 1-e és 7-e között pedig a szoptatás világhetét ünneplik.

Nagybecskereken
szoptatás
kismama
séta

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű