Ugrás a tartalomra
Horgosi Szüreti Napok
Pannon RTV

Szüreti Napok Horgoson

2017-10-01
10:11
2017-10-01
17:48
Forrás
Pannon RTV
Kiállításmegnyitókkal kezdődtek a 28. Horgosi Szüreti Napok rendezvényei. A sportversenyekkel és gyermekprogramokkal tarkított eseményre külföldről is érkeztek vendégek.

Körmendi János horgosi szőlész-borász szerint a szőlőre nem lehet panaszkodni, hiszen amikorra éppen kellett, az időjárás is kedvezett neki. „Köszönhetően ennek a kedvező időjárásnak, ami valójában a meleg és a kevés csapadék, a szőlő minősége rendkívül jóra fordult, magas cukorfok, kevesebb nedvességtartalom.”

A Művelődési Ház kiállítótermében terménybemutatót, aulájában a Helyi értékeink elnevezésű, négy anyaországi és három észak-bácskai település népi emléktárgyait bemutató, emeletén pedig egy helyi és egy Horgosról elszármazott festőművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A tárlaton látottak alapján az idei gyümölcsök az aszály ellenére is nagyon szépek lettek - vélekedik Molnár Ottó gyümölcstermesztő. „Elég nehéz volt ezt az extra, pazar kiállítást összehozni, avégett, mert aszály volt, a termelőknek nagyon nehéz volt a maximumot kihozni, ha valaki ebből él, hogy ez létrejöjjön, mivel szárazságban locsolni kell, permetezni, ez sok odafigyeléssel jár.”

A Vasút utcában mintegy 40 bográcsban rotyogott a szarvaspörkölt, de versengtek a kalácskészítők és a pálinkafőzők is. A szegedi Balogh Tamás ugyan csak hobbi szinten főz, de a maga módján igyekszik különlegessé tenni főztjét.  „Raktam alá egy kis vaddisznózsírt is. A múlt héten főztem egy vaddisznópörköltet, annak a zsírját vettem le és sütöttem ki, ez is dobni fog rajta egy kicsit.”

A Szüreti Napokon egy nemzetközi konferenciát is tartanak, amelyen a határ menti térségek gondjairól esik szó. A horgosiak a határ könnyebb átjárhatóságát remélik a találkozótól
Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Mi ezt a platformba úgy próbáljuk belevinni, hogy segítséget kérnénk az Európai Uniótól, hogy a horgosi és környékbeli lakosok könnyebben tudjanak átkelni a határon, és szeretnénk, ha ezt az Európai Unió is támogatná.”

A 28. Horgosi Szüreti Napok megnyitóját művelődési műsor követte, majd egy felvonulás következik a város főutcáján, végül a fiatalokat a Voz Együttes szórakoztatta.

Horgos
szüreti napok
konferencia
kiállítás

Most

20:54

Borús napok jönnek

Vasárnap borult lesz az ég, Szabadka területén havas eső is előfordulhat. A hőmérséklet csökken, a legmelegebb órákban 3 Celsius-fok, éjszaka pedig fagypont körüli hőmérséklet lesz.
20:12

Fegyvert foglalt le a koszovói rendőrség

Két pisztolyt, lőszert és két kést foglalt le a koszovói rendőrség egy Gračanica melletti faluban hat albán nemzetiségű személytől. Az előállítottaktól pénteken két fémrudat is elkoboztak.
20:00, Frissítve: 20:10

A perui tengerparton tartott misét Ferenc pápa

Peru északi részén, Trujillo tengerpartján tartott misét Ferenc pápa szombaton, és azzal vigasztalta a tavalyi áradásokban földönfutóvá vált lakosságot, hogy együtt az élet minden viharát túlélhetik.
19:42, Frissítve: 23:20

Véget ért a 40. Dakar-rali

Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál az osztrák Matthias Walkner bizonyult a legjobbnak. Gyenes Emánuel a 23. lett, Saghmeister Gábor a 79. helyen fejezte be a túrát.

Népszerű

Petrov Nikolina az év első babája Zentán

Tegnap délután megszületett az első zentai baba a helyi közkórház szülészeti osztályán. A kislány volt a kilencedik, aki a zentai szülészeten jött a világra idén, azonban ő volt az első községbeli.