Ugrás a tartalomra
Horgosi Szüreti Napok
Pannon RTV

Szüreti Napok Horgoson

2017-10-01
10:11
2017-10-01
17:48
Forrás
Pannon RTV
Kiállításmegnyitókkal kezdődtek a 28. Horgosi Szüreti Napok rendezvényei. A sportversenyekkel és gyermekprogramokkal tarkított eseményre külföldről is érkeztek vendégek.

Körmendi János horgosi szőlész-borász szerint a szőlőre nem lehet panaszkodni, hiszen amikorra éppen kellett, az időjárás is kedvezett neki. „Köszönhetően ennek a kedvező időjárásnak, ami valójában a meleg és a kevés csapadék, a szőlő minősége rendkívül jóra fordult, magas cukorfok, kevesebb nedvességtartalom.”

A Művelődési Ház kiállítótermében terménybemutatót, aulájában a Helyi értékeink elnevezésű, négy anyaországi és három észak-bácskai település népi emléktárgyait bemutató, emeletén pedig egy helyi és egy Horgosról elszármazott festőművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A tárlaton látottak alapján az idei gyümölcsök az aszály ellenére is nagyon szépek lettek - vélekedik Molnár Ottó gyümölcstermesztő. „Elég nehéz volt ezt az extra, pazar kiállítást összehozni, avégett, mert aszály volt, a termelőknek nagyon nehéz volt a maximumot kihozni, ha valaki ebből él, hogy ez létrejöjjön, mivel szárazságban locsolni kell, permetezni, ez sok odafigyeléssel jár.”

A Vasút utcában mintegy 40 bográcsban rotyogott a szarvaspörkölt, de versengtek a kalácskészítők és a pálinkafőzők is. A szegedi Balogh Tamás ugyan csak hobbi szinten főz, de a maga módján igyekszik különlegessé tenni főztjét.  „Raktam alá egy kis vaddisznózsírt is. A múlt héten főztem egy vaddisznópörköltet, annak a zsírját vettem le és sütöttem ki, ez is dobni fog rajta egy kicsit.”

A Szüreti Napokon egy nemzetközi konferenciát is tartanak, amelyen a határ menti térségek gondjairól esik szó. A horgosiak a határ könnyebb átjárhatóságát remélik a találkozótól
Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Mi ezt a platformba úgy próbáljuk belevinni, hogy segítséget kérnénk az Európai Uniótól, hogy a horgosi és környékbeli lakosok könnyebben tudjanak átkelni a határon, és szeretnénk, ha ezt az Európai Unió is támogatná.”

A 28. Horgosi Szüreti Napok megnyitóját művelődési műsor követte, majd egy felvonulás következik a város főutcáján, végül a fiatalokat a Voz Együttes szórakoztatta.

Horgos
szüreti napok
konferencia
kiállítás

Most

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.