Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szüreti vigadalom Doroszlón

2021.10.10
10:31
2021.10.10
16:55
Forrás
Pannon RTV
A szüreti bál az egyesület és a falu legrégebbi hagyományának számít.

Megtartották Doroszlón a hagyományos szüreti bált. A rendezvényt a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület szervezte. Fellépett az egyesület Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Néptánccsoportja és fúvószenekara is.

A szüreti bál az egyesület és a falu legrégebbi hagyományának számít. A hagyományos fogatos körmenet idén az időjárási viszonyok miatt elmaradt, csak a bál bírója és bírónéje, a néptánccsoport rangidős tagjai érkeztek lovaskocsin.

Király Edvárd, a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Néptánccsoport tagja: "Ez afféle csalogatás, az embereket csalogatják bálba, minél jobb legyen a hangulat, jó legyen. Aztán elmegyünk szépen a bírónéhez. Ott is szokott lenni máskor egy közös tánc. Nagyon sajnálom, hogy ez most az időjárási viszonyok végett elmaradt. Ott is megvendégelik az embereket. Aztán el szoktunk jönni ide, ahol történik a bál."

A bíróné a szerepe mellett kitűnik a többiek közül a még díszesebb viseletével is, a helyi jellegzetességnek számító divét szoknyával.

Pannon RTV

Varga Hanna, a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Néptánccsoport tagja: "Azért különleges a mi népviseletünk, mert úgymond az ükdédanyánkról származnak, és nagyon nagy értékűek. Nagyon szeretek bennük lenni, mivel ez egy ilyen jó érzést ad, hogy a dédanyáink szokásait viselhetem tovább, és remélem át tudom adni a gyerekeimnek is."

A bálon fellépett a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Néptánccsoportjának több korosztálya is, akiket a fúvószenekar kísért.

Gellér Enikő, a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Néptánccsoport vezetője: "Doroszlónak élő hagyománya van. Mi a saját viseletünket őrizzük, és a doroszlói táncokat táncoljuk. A csoport az maga az egyesület fennállása óta létezik, tehát 1938. óta van tánccsoportja az egyesületnek."

A szüreti bállal ünneplik az aratás és a szőlőszüret befejeztét. A rendezvény összecsalogatja a közösséget, a falu lakosait.

Pannon RTV

Király Szilárd, a Móricz Zsigmond MME elnöke: "Egy kicsit szórakozzunk, ünnepeljünk is, amivel is az egyesületen belül le szokott zárulni az évi programja a néptáncosoknak is, mint ugyanúgy a fúvószenekarunknak is, evvel köszöntve az őszt."

Az ünnepség folyamán, az össztánc alatt a látogatók elcsenték a fürtökről lógó ajándékokat is. Akit a csősz elkapott, a családtagja vagy a párja kellett, hogy kifizesse a büntetést. Az ebből befolyt összeget az egyesület támogatására szánják.

szüret
szüreti bál
Doroszló
népviselet

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.