Ugrás a tartalomra

A Telep napját ünnepelték Újvidéken

2022.11.06
12:32
2022.11.06
16:10
Forrás
Pannon RTV
7. alkalommal ünnepel együtt az újvidéki magyar közösség a Telep városrészben. A résztvevők verssel, tánccal és énekekkel készültek a Telep Napja elnevezésű rendezvényre.

A Telep magyarságának apraja-nagyja összejött ünnepelni Újvidék városrészének napját. Táncok, versek, énekek hangoztak el. Óvodások, de egyetemisták is színesítették az ünnepi műsort.

Kormányos Tea, fellépő, Újvidék: „Tavaly óta vagyok a csoport tagja, most somogyi dalokkal lépek fel.”

A hagyományos rendezvénynek minden évben a Petőfi Sándor Magyar Művélődési Központ adott otthont, de idén az Európa Kollégium dísztermében rendezték meg az ünnepséget.

Király Károly, megbízott igazgató, Petőfi Sándor Magyar Művélődési Központ: „Újvidék város felújítási munkálatokat végez az épületen és emiatt nem tudtuk ott megszervezni az eseményt, de biztosak vagyunk, hogy a jövő év folyamán a Telep Napok már a felújított Petőfi Sándor Magyar Művélődési Központban lesznek.”

A rendezvény fő célja a hagyományok és a magyar nyelv ápolása, valamint hogy összetartsa a környékbeli magyarságot.

Szentmártoni Renáta, alelnök, Dunastart Egyesület: „Megünnepeljük azt, hogy itt lehetünk, együtt lehetünk, ápoljuk az anyanyelvünket, a kultúrát a hagyományainkat és a műsort megtekintve látható lesz, hogy a művészetet is igyekszünk kiemelni. Tehát az a cél, hogy erősítsük a közösséget és, hogy mindenki aki telepi, vagy telepinek tekinti magát jól érezze magát.”

A Telep Napja rendezvény a Dunastart Egyesület szervezésében valósult meg. Az egyesület a fiatalokra fókuszál és ennek tükrében szervez különböző aktivitásokat.

Kocsár-Gyalai Edit, elnök, Dunastart Egyesület: „A Dunastart a fiatalokra összpontosít és rendezvényeket szervez, következő rendezvényünk az adventi koszorú készítése amit november 26-ra tervezünk.”

A családias hangulatú ünnepet Újvidék városának önkormányzata támogatta.

telep
Újvidék

Most

12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.
10:08

A kaland itt kezdődik!

Ezzel a jelmondattal zajlik Belgrádban a Nemzetközi Turisztikai Vásár. A február 22-e és 25-e között megrendezett eseményen közel 30 ország képviselteti magát. A vásár idei partnerországa Görögország.

Népszerű