Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Temerin támogatja a szakemberképzést

2020.01.07
15:43
2020.01.07
17:57
Forrás
Pannon RTV
A fiatalok elvándorlása és a negatív népszaporulat Temerin magyar közösségét is érinti. A 2019-es egyházi adatok alapján két és félszer annyi temetés volt, mint keresztelés.

Az elvándorlás hatványozottan érinti a pályakezdő és fiatal családos embereket. A helyi önkormányzat elsősorban anyagilag próbálja támogatni a gyermekvállalást és foglalkoztatást, de az itthoni továbbtanulást is.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Tavaly 43 keresztelés és 104 temetés volt Temerinban, mondta Szungyi László helyi plébános az év végi szentmisén. 56 nyolcadikos bérmálkozott és 46 másodikos volt elsőáldozó, ami szintén rámutat a csökkenésre. Kihívás a fiatalok egyházon belül tartása is - szögezte le Szungyi László: „Ami az ifjúságot illeti, a bérmálás után egyesek Újvidéken, van aki Óbecsén vagy Zentán, vagy akár Szegeden tanulnak, a fiatalok általában szerteszét mennek, úgyhogy olyan rendezett összetartó erőt mi itt nem tudunk megvalósítani.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A fiatalok elvándorlása időszakonként erősödik, napjainkban jellemzően gazdasági okoknak tudható be. A jelenség itthon szakemberhiányt is eredményez. Mint Pásztor Róbert, a temerini Községi Képviselő-testület elnöke elmondta, az önkormányzat ösztöndíjakkal támogatja a fiatal szakemberek képzését. Ezen kívül foglalkoztatási programok is működnek: „Minden évben a 7-től 10 milliós kerettel az új munkahelyek megnyitását, az új vállalkozások megnyitását támogatjuk 140-150 ezer dinárral, az pont az itthon maradáshoz való segítség, nem beszélve a Prosperitati Alapítványról, nem beszélve a tartományi forrásokról.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A temerini Veljko Vlahović Iskoláskor Előtti Intézmény két óvodájában vannak magyar tagozatok is. Kettő a központi Méhecske, egy pedig a telepi Napraforgó óvodában található. A temerini óvoda három magyar tagozatába összesen 64 gyerek jár. Az államnyelv elsajátítása érdekében a szülők vegyes vagy szerb tagozatokba is íratnak gyerekeket, belőlük van hat. A számok alakulását illetően, évente egy-két gyerek költözik el.

Temerin
elvándorlás
Szungyi László
Pásztor Róbert
Prosperitati

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.