Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Templombúcsút tartottak Törökbecsén

2022.08.11
13:39
Forrás
Pannon RTV
A település központjában lévő katolikus templomban megtartott ünnep hosszú hagyományra tekint vissza, hiszen azt a bánáti faluban 213 éve minden évben augusztus 11- én, Assisi Szent Klára napján szervezik meg.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

A törökbecsei Assisi Szent Klára templomot Hadzsi Mihail kegyúr építtette, akinek fia a görögországi Sissány településről származó Klárát vette feleségül. Az ő jótékony tetteinek emlékére lett Assisi Szent Klára az 1809-ben felépült templom védőszentje. A település katolikus hívői minden évben lelkesedéssel várják a búcsút, aminek fénypontja a megnyugvást árasztó szentmise, de nem marad el a kirakodóvásár sem, aminek különösen a kicsik örülnek a legjobban.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

A szent liturgián régebben többen vettek részt, azonban a lelkes hívek nem hagyják cserben templomaikat- emelte ki Mellár József, a törökbecsei Assisi Szent Klára valamint az aracsi Szent István király templom egyházközösségének plébánosa. Hozzátette, a templombúcsú évszázadok óta a híveknek változatlan üzenetet sugall, azt hogy ne feledkezzenek el az egyházközség és a templom védőszentjéről.

A törökbecsei valamint az aracsi egyházközösség mintegy 2300 hívőt számlál, akik a búcsú varázsát augusztus 20- án, a Szent István király templomban élhetik majd újra át.

Törökbecse
templom
templombúcsú

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.