Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Templomséta a lokálpatriotizmus erősítéseként

2022.05.14
12:50
2022.05.14
17:19
Forrás
Pannon RTV
Templomsétát szervezett Zentán a községi Jézus Szíve Plébánia és a Gyermekbarátok Egyesülete. A szervezők célja az volt, hogy a város nevezetes, gyakran feledésbe merült templomainak történetét megismerjék az érdeklődők.

A startállomásnak számító Jézus Szíve Templom mellett többek között a zentai Zsinagógát, valamint a Szent Antal templomot is megtekintették az érdeklődők. Burány Imre örömmel vett részt a sétán. „Örülök, hogy társaságban vagyok, meg különben legelőször is a legfőbb ok az, hogy hívő vagyok. Hiszek Istenben és szeretném, hogy minél többen legyünk, hogy lássák azt, hogy mégis vannak, akik hisznek, mert manapság már nagyon kevesen hisznek Istenben.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ágó Katalin a Musica Sacra templomkórus tagjaként értesült a programról. „Örömmel csatlakoztam, mert mint tanítónő úgy gondolom, hogy kötelességem, hogy minél jobban megismerjem a község épületeit, templomait és a munkámban is tudjam majd hasznosítani.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A lokálpatriotizmus erősítéseként szervezett hazai és külföldi események hatására szervezték a zentai gyalogtúrát is.

Rácz Szabó István, koordinátor, Jézus Szíve Templom, Zenta: „Elég sok zentai van, aki látja nap mint nap a templomokat, de lehet, hogy kevés információja van róla. Azt tartottuk fontosnak, hogy mivel Zenta ilyen téren nagyon gazdag, tehát öt katolikus temploma van, kápolnája van a kórházban, a legrégebbi épület egy szerb ortodox templom, tehát jó lenne ezt egy csokorba összefogni és akkor megnézni, információkat gyűjteni róla.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A templomsétát idén első alkalommal tartották meg a községben. Olyannyira nagy volt az érdeklődés, hogy a szervezők már a következőn gondolkodnak és több látnivalóval is bővítenék a programot.

Ivković Róbert, állandó diakónus, Jézus Szíve Templom, Zenta: „Egyrészt közösségben vagyunk, együtt vagyunk, hiszen kb. 50 személy jelentkezett erre, sétára. Kicsik, nagyok, idősebbek, fiatalabbak egyaránt. Másrészt ennek van egy vallási, helytörténeti jellege is, ugyanis vannak, mondjuk, akik nem ismerik akár saját városuknak is a templomait, vannak, akiknek ismerősek, viszont nem tudnak némely érdekes dolgokat egy-egy templom történetéről.”

A zentai templomséta megszervezését a magyar kormány támogatta.

Zenta
templomséta
Jézus Szíve Plébánia

Most

16:40, Frissítve: 16:46

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 15:50

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.
15:05

Óriási beruházás érkezik Magyarországra

Bejelentették Magyarország eddigi legnagyobb beruházását. Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét.

Népszerű