Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Tiszta a levegő? Óbecsén nem igazán

2021.02.26
12:25
2021.02.26
17:23
Forrás
Pannon RTV
Több helyen rossz volt a levegőminőség az elmúlt időszakban Vajdaságban. Leginkább az esti órákban nőtt meg a levegő részecskekoncentrációja. Óbecse község egyes részein is negatív értékeket mértek, a legrosszabb Újfaluban volt a levegőminőség.
Pannon RTV/Rácz László

A téli hónapokban egyébként az általános környezetszennyezés mellett sokat ront a helyzeten a nem megfelelő fűtőanyag használata. Aki gumival és egyéb hulladékkal próbál melegedni a kályha mellett, pénzbüntetésre számíthat.

Ragyogó napsütésre ébredtek pénteken Óbecsén is az emberek. Kevesebbet füstöltek a kémények, így a szokásosnál tisztább volt a levegő.

Pera Bašić, Óbecse: „Kora reggel szoktam kimenni, nagyon kellemes. Azt, hogy délután milyen, nem tudom, de ez rendben van.”

A szálló por koncentrációját mérő szenzorok a napokban azt mutatták, hogy Újfaluban meghaladja a 200-at a légszennyezettségi index, ami már egészségkárosító hatású is lehet. Óbecse többi részén és Bácsföldváron ez a szám 150 körül van, ami azt jelenti, hogy a levegő ott is szennyezett.

Gordana Adamov, aktivista, Óbecsei Ifjúsági Szervezet: „Azzal a méréssel, amit az óbecsei önkormányzat fizet, kizárólag a kén-dioxidot, a nitrogén-dioxidot és a kormot mérik, tehát csupán 3 tételt a tízből, és nem szerepelnek benne a szuszpendált részecskék, amelyek leginkább szennyezik a levegőt. A kutatások azt mutatják, hogy a levegő csak ott számít idézőjelben tisztának, ahol nem mérik a szuszpendált részecskéket.”

Pannon RTV/Rácz László

Teljes körű mérést jelenleg az Óbecsei Ifjúsági Szervezet végez Óbecsén és Bácsföldváron, hamarosan pedig Péterrévén is. Az óbecsei önkormányzat évente egyszer végez olyan mérést, amely nem mutatja ki a szuszpendált részecskéket. Erre a célra az idén is 300 ezer dinárt fognak elkölteni.

Bojana Božić, vezető, Környezetvédelmi Osztály, Óbecse: „Ez az összeg természetesen nem elegendő. Ezt a mérést egy 15-30 napos időszakban végzik. Tudatában vagyunk annak, hogy ez nem mutatja ki a reális állapotot és az óbecsei levegő minőségét. Mi egyelőre nem vagyunk abban a zónában, ahol a minisztérium által felállított mérőállomások működnek egy állami hálózat keretében.

A levegő minőségén, a gépjárművek és gyárak szennyezése mellett, télen sokat ront a nem megfelelő fűtőanyag használata. Az a természetes személy, aki gumival és egyéb hulladékkal fűt, akár 5000 dináros büntetésre is számíthat.

Pannon RTV/Rácz László
Óbecse
levegőminőség
Vajdaság
részecskekoncentráció
Újfalu
környezetszennyezés
fűtőanyag

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!