Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tóbiás József: Ada község a legnagyobb nyertese a Prosperitati pályázatainak

2021-02-19
21:05
2021-02-19
21:50
Forrás
Pannon RTV
A gazdaságfejlesztésnek több mint 1000 nyertes pályázata volt eddig Adán, mintegy 1,5 milliárd dinár értékben, ami mintegy kétszerese az önkormányzat évi költségvetésének - mondta a Közügyekben Tóbiás József, a Községi Képviselő-testület elnöke.

A túlnyomórészt magyarok lakta Tisza-menti községben, Adán nélkülözhetetlen nagyösszegű beruházásokat végeznek. Felújítják az általános iskola fűtési rendszerét, megújul a Vadvirág Hagyományápoló Kör székháza, Moholon pedig közösségi ház lesz.

A tél közepén kellet szembesülnie a 600 diák oktatásának otthont adó adai Cseh Károly Általános Iskolának egy jelentős megoldásra váró feladattal. Az intézmény elöregedett fűtésével adódtak problémák, amelyek azonnali megoldást igényeltek. Az iskola évi 10-12 millió dináros költségvetéséből nem tudta volna önerőből fedezni a közel 6 millió dináros nélkülözhetetlen beruházást. A tervdokumentáció elkészült, a jóváhagyásokat is megkapta már az iskola, a beruházás a közbeszerzés folyamatában van.

Javában zajlanak a felújítási munkálatok a Vadvirág Hagyományápoló Körnek otthont adó épületen is. A magyar kultúra megmaradásában központi szerepet betöltő egyesület a régen moziteremként működő objektumot 1994 óta vallja székházának. A vagyon-visszaszármaztatás lehetővé tette, hogy az épületet a tulajdonosok visszakapják, akik megvételre ajánlották fel az önkormányzatnak, ami időközben meg is történt, viszont nem volt használható állapotban. A Magyar Nemzeti Tanács 32 millió dináros támogatásáról biztosította az egyesületet, és ezáltal valósulhat meg a XXI. század igényeinek is megfelelő teljes helyreállítás.

A Mohol szívében elhelyezkedő, a helyiek által csak „Harnus” házként emlegetett épület ad helyet a készülőben lévő Magyar Közösségi Háznak. A 260 négyzetméteres épület felújítási összege közel 200 ezer eurót igényel, és a magyar kormány hathatós segítségével valósul meg. A teljes homlokzat felújítása és a hatalmas udvar gyermekbaráttá való átalakítása mellett a belső tér átalakítása is megfog történni.

Adán kézilabda akadémiát is terveznek létesíteni, amely magyarországi támogatással valósulhat meg. Emellett a településen az elképzelések szerint kollégium is épül a Műszaki Iskola mellé.

A Közügyekben a beruházásokról Tóbiás József, a Községi Képviselő-testület elnöke beszélt:

Ada
kézilabda
beruházás
kultúra
sport
Mohol
Vadvirág Hagyományápoló Kör
iskola
fűtés
Tóbiás József

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.