Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tóbiás József: Ada község a legnagyobb nyertese a Prosperitati pályázatainak

2021.02.19
21:05
2021.02.19
21:50
Forrás
Pannon RTV
A gazdaságfejlesztésnek több mint 1000 nyertes pályázata volt eddig Adán, mintegy 1,5 milliárd dinár értékben, ami mintegy kétszerese az önkormányzat évi költségvetésének - mondta a Közügyekben Tóbiás József, a Községi Képviselő-testület elnöke.

A túlnyomórészt magyarok lakta Tisza-menti községben, Adán nélkülözhetetlen nagyösszegű beruházásokat végeznek. Felújítják az általános iskola fűtési rendszerét, megújul a Vadvirág Hagyományápoló Kör székháza, Moholon pedig közösségi ház lesz.

A tél közepén kellet szembesülnie a 600 diák oktatásának otthont adó adai Cseh Károly Általános Iskolának egy jelentős megoldásra váró feladattal. Az intézmény elöregedett fűtésével adódtak problémák, amelyek azonnali megoldást igényeltek. Az iskola évi 10-12 millió dináros költségvetéséből nem tudta volna önerőből fedezni a közel 6 millió dináros nélkülözhetetlen beruházást. A tervdokumentáció elkészült, a jóváhagyásokat is megkapta már az iskola, a beruházás a közbeszerzés folyamatában van.

Javában zajlanak a felújítási munkálatok a Vadvirág Hagyományápoló Körnek otthont adó épületen is. A magyar kultúra megmaradásában központi szerepet betöltő egyesület a régen moziteremként működő objektumot 1994 óta vallja székházának. A vagyon-visszaszármaztatás lehetővé tette, hogy az épületet a tulajdonosok visszakapják, akik megvételre ajánlották fel az önkormányzatnak, ami időközben meg is történt, viszont nem volt használható állapotban. A Magyar Nemzeti Tanács 32 millió dináros támogatásáról biztosította az egyesületet, és ezáltal valósulhat meg a XXI. század igényeinek is megfelelő teljes helyreállítás.

A Mohol szívében elhelyezkedő, a helyiek által csak „Harnus” házként emlegetett épület ad helyet a készülőben lévő Magyar Közösségi Háznak. A 260 négyzetméteres épület felújítási összege közel 200 ezer eurót igényel, és a magyar kormány hathatós segítségével valósul meg. A teljes homlokzat felújítása és a hatalmas udvar gyermekbaráttá való átalakítása mellett a belső tér átalakítása is megfog történni.

Adán kézilabda akadémiát is terveznek létesíteni, amely magyarországi támogatással valósulhat meg. Emellett a településen az elképzelések szerint kollégium is épül a Műszaki Iskola mellé.

A Közügyekben a beruházásokról Tóbiás József, a Községi Képviselő-testület elnöke beszélt:

Ada
kézilabda
beruházás
kultúra
sport
Mohol
Vadvirág Hagyományápoló Kör
iskola
fűtés
Tóbiás József

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.