Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Topolya sokszínű hagyománya

2021.09.12
08:30
2021.09.12
16:28
Forrás
Pannon RTV
Topolya sokszínű hagyománya címmel változatos hagyományőrző műsort láthatott a közönség szombat este Topolya központjában.

A községben tevékenykedő művelődési egyesületek és központok szakkörei adtak zenés ízelítőt munkájukból. A rendezvényen bemutatták Topolya község többnemzetiségű lakosságának népi kultúráját.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Magyar, szerb, ruszin népzene, néptánc és ének csendült fel a topolyai Felvonulási téren felállított színpadon. Bácskossuthfalvi, gunarasi, bajsai, pacséri, zentagunarasi és topolyai egyesületek hagyományőrzői adtak ízelítőt munkájukból. Az esemény megálmodója a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ volt.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Ilyen rendezvényre még nem került sor a Topolyai Napok keretein belül. Azt szerettük volna, hogyha ezen a napon, ezen a rendezvénysorozaton a művelődési egyesületek, központok is helyet kapnának.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Elsőként a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ 35 éves múlttal rendelkező Cirkalom táncegyüttese lépett színpadra. A Fölszállott a páva vetélkedő 2014-ben győztes néptánccsoportja Zobor-vidéki és Palatkai táncokat mutatott be. (Dudás Kata, táncos)

Dudás Kata, táncos, Cirkalom táncegyüttes, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Nagyon fontosnak tartom azt hogy, itt a Délvidéken bemutassuk különböző tájegységeink táncait, és hogy népszerűsítsük ezeket, mert nem biztos, hogy mindenki tisztában van ezekkel, és azzal sem, hogy mi ezzel foglalkozunk itt.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Cirkalomban táncol már szinte a kezdetek óta Savelin László. Mint néptáncoktató más települések művelődési egyesületeiben is tevékenykedik.

Savelin László, táncoktató, Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület, Zentagunaras: „Ma este a Pimpimpáré táncegyüttessel jöttünk és egy Bodrog közi koreográfiát fogunk előadni, vagyis hogy ők fogják előadni, és a mi megformálásunkban történt a dolog. Nagyon jó kis csapatról van szó. Zentagunaras nem nagy lélekszámú falu, viszont ilyen szempontból nagyon összetartó és nagyon szeretünk ott lenni, nagyon szeretjük az ottani embereket is.”

A Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében egyebek mellett sporthorgászverseny, Nemzetközi Strong Man Verseny, este rockopera és tűzijáték várja az érdeklődőket.

Topolya
néptánc
Topolyai Napok

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.