Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Töretlenül gyakorol a Rözgő citerazenekar

2022.01.17
11:48
2022.01.18
16:29
Forrás
Pannon RTV
Több szakkör keretén belül és heti rendszerességgel folynak a munkálatok a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesületnél.

A foglalkozások sok embert megmozgatnak, és ami az egyesület számára nagy elismerés, hogy nemcsak helyiek, hanem a község több településéről is érkeznek a szakkörökre.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Szorgalmasan folyik a citerazenekar próbája az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesületben. Heti rendszerességgel próbálnak, mint mondják így könnyebb felkészülni egy-egy előadásra. A magyarkanizsai Lőrincz Erzsébet a Cifraszűr népdalkórus oktatója, de rendszeresen részt vesz a citerapróbákon is. A zenei repertoárjuk nagyban függ az adott ünnepség tematikájától is, de a próbák alatt igyekszenek minden zenei összeállítást gyakorolni. „Általában szoktuk ismételni a régebbi összeállításainkat is, mert a csoport tagjai mindig változnak. Van több új tagunk, és hogy ők is megtanulják a régebbi csokrokat is.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A citera iránti szeretetről és annak mihamarabbi elsajátításáról a csókai Mihók Attila gondoskodik. Mint mondja, egy jódekéjű társaságnak öröm zenét oktatni. „Igyekszünk tiszai dalokat, tájegységhez fűződő, mondjuk Magyarkanizsához. Az én repertoáromban csókai dalok vannak, és azt igyekszem átadni, vagy ha van valakinek külön kérése, másik népdal vagy másik tájegység, akkor abból is veszünk elő a repertoárból.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A Rözgő citerazenekar tavaly áprilisban alakult meg felnőttekből, közel 20 taggal. Az egyesületnek külön örömet jelent, hogy a csapat nemcsak magyarkanizsai, hanem oromi, oromhegyesi és horgosi tagot is számlál. A zenekar egy pályázatnak köszönhetően alakult, és azóta is töretlenül dolgoznak.

Erdélyi Tóth Edit, elnök, Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület, Magyarkanizsa: „Nincs még egy éves sem a csoport, de már három fellépése is volt a tavalyi évben, és tavaly katona dalokat tanított Mihók Attila citeraoktató, most pedig Tisza-menti dalokat tanít nekünk.”

A zenekar mellett az egyesületen belül működik még a Cifraszűr kórus, illetve a kézimunka csoport is, melynek hímző szakköre csatlakozott a magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett szakköri tevékenységekhez is.

Magyarkanizsa
Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület
citeramozgalom
citerazenekar
citerazenész

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.