Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tóth Jánosra emlékeztek Nagykikindán

2021.12.19
11:02
2021.12.19
17:00
Forrás
Pannon RTV
Tóth János amatőr színészre, rendezőre emlékeztek Nagykikindán a Totya Szemlének nevezett, egész napos rendezvényen. Az Egység Művelődési Egyesületben alkalmi kiállítással és hat színtársulat fellépésével adóztak emlékének.

Az Egység Művelődési Egyesület tavaly volt 75 éves, de az ünneplés a járvány miatt elmaradt. Már korábban terveztek szemlét tartani Tóth János emlékére is, aki csaknem négy évtizeden keresztül volt oszlopos tagjuk. Erre csak most nyílt lehetőség, az időközben felújított székházukban.

Tóth Ramóna, az Egység Művelődési Egyesület elnöke: "2019-ben kezdtük el tervezni a Totya Szemlénket, Tóth János egykori rendezőnk, elnökségi tagunk, valamint rövid ideig szervező titkára is volt egyesületünknek, és második otthonának tekintette az Egység Művelődési Egyesületet. Ő a nyolcvanas években kezdett el itt színjátszani, majd később elkezdett rendezni is. Felnőttekkel is foglalkozott, de diákokkal is."

Pannon RTV

A megnyitón Tóth János egykori kollégája, Lepár Ferenc videóüzenetben emlékezett vissza a közös munkájukra. A család nevében Tóth Ferenc mondott köszönetet a szervezőknek.

Komarek Magdolna, az Egység Művelődési Egyesület nyugalmazott szervezőtitkára: "Elejébe, mint bábszínházi tag volt jelen. Majd később Sövény Károly egy nyúlfarknyi szerepet adott neki. Így bevezette a színjátszásba is. És ez hátszelet adott Tóth Jánosnak. Gyerekekkel is foglalkozott az Egységben, valamint később ő is rendezett. 2008-ban megkapta a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Fesztiválján az Életmű-díjat."

Tóth János odaadó munkájának köszönve vannak, akik folytatják azt, amit 2018-ban bekövetkezett halála miatt abbahagyott.

Pannon RTV

Király Sándor, az Egység Művelődési Egyesület művészeti vezetője: "Rengeteg dolgot tanultam tőle. És úgy bírom megemlíteni őt, mint az egyik személy, aki miatt az Egységbe amatőr rendező vagyok. Mivel, hogy mindig támogatott ebbe, hogy igenis, hogy merjek valamit csinálni. Merjek előre nézni. Merjem megcsinálni azt, amit én gondolok."

A tóbai színjátszók sokáig rendező nélkül dolgoztak, mígnem Tóth János nem kínálta fel nekik a segítségét. Együttműködésük 2009-től 2018-ig tartott.

Pannon RTV

Szántó Tivadar, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezőtitkára: "Újjávarázsolta János a színjátszó csoportot nálunk, mert annyi tudást elszedtünk tőle, kaptunk tőle, hogy szinte lehet mondani, hogy mióta a János foglalkozott a társulattal, az amatőr színjátszók találkozóján nem volt olyan találkozó, ahol valamilyen díjban ne részesült volna a társulat."

Az emlékszemlén felléptek a tóbai, a gunarasi és a zentagunarasi amatőr színjátszók, valamint a nagykikindaiak három színjátszó csoportja.

Tóth János
Nagykikinda
emlékműsor

Most

10:53, Frissítve: 10:59

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.
08:35

Felhős, borongós nap elé nézünk

Csapadékra elsősorban az esti órákban kell számítani a térségben, de már napközben is többfelé eső, zápor alakulhat ki. A déli-délkeleti szél helyenként felélénkül. Délután 23 fokra van kilátás.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.