Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Továbbra sem alkalmas a Palicsi-tó vize fürdésre

2022.08.03
15:22
2022.08.03
16:34
Forrás
Pannon RTV
Egyéni egészségügyi állapottól függ az, hogy kire milyen hatással van a víz érintkezése a szervezettel. Bőrirritáció és allergiás reakciók mellett egyeseknél légúti fertőzések is jelentkezhetnek.
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A víz lenyelése pedig hányingert, hasmenést és hasi fájdalmakat is okozhat. A szakértők csak saját felelősségre ajánlják a tóban való fürdést.

Évtizedekkel korábban még sokan jártak fürdeni a Palicsi-tóra, az egyre romló vízminőség miatt az utóbbi időben azonban a turisták leginkább csak sétálnak vagy napoznak a parton.

Branislav Radojčić, Nagykikinda: „A Palicsi-tóban 20 évvel ezelőtt fürödtem, akkor másmilyen volt a víz és élvezet volt itt tartózkodni és fürdeni a tóban. Most őszintén, már két hete, hogy itt vagyok, de ebbe a vízbe nem vettem még rá magam, hogy belemenjek.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A helyiek is panaszkodnak a víz minőségére és nosztalgiával gondolnak azokra az időkre, mikor még fürödhettek a tóban.

Petkov Erzsébet:
A forrást kellett volna megtalálni, és akkor nem lenne ilyen a víz. Nagy kár a mi tavunkért, mondhatom.

Annak ellenére, hogy a szakemberek nem javasolják a tóban való fürdőzést, mindig akadnak olyanok, akik nem hisznek abban, hogy káros volna az egészségre a víz minősége és belemerészkednek a vízbe.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet munkásai havi szinten vesznek mintát a tóból, mikrobiológiai, hidrobiológiai és fizikai-kémiai paraméterek szerint osztályozzák a vízminőséget.

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Az eredmények szerint a Palicsi-tó turisztikai szektorának vízminőségégében már évek óta nem tapasztalható jelentősebb javulás.

Božana Đuraković, biológus, Közegészségügyi Intézet, Szabadka:
Ahhoz, hogy a víz fürdőzésre és rekreációra alkalmas legyen, minőségileg a 3. osztályba kellene, hogy tartozzon, tehát, hogy mérsékelt ökológiai állapota legyen. Már hosszabb ideje a víz az 5. osztályba sorolható ezen a területen, fizikai, kémiai és hidrobiológiai paraméterek szerint. Ezért a vízben nem ajánlott fürdeni.

A szakértő szerint a tó vízminőségének alapvető baja az, hogy alacsony a vízszint, az alján nagyon vastag iszapréteg található, a kék és zöld algák jelenléte a többszöröse a megengedettnek, illetve a folyamatos, hosszú ideje tartó és több forrásból származó szennyezés.

Palics
Palicsi-tó

Most

08:13

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.