Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Továbbra is sok az illegális hulladéklerakó Szabadkán

2018.11.14
15:17
2018.11.14
17:59
Forrás
Pannon RTV
Bár a szabadkai Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság folyamatosan dolgozik az illegális szeméttelepek felszámolásán, a szemétkupacok újra és újra megjelennek.

Háztartási hulladék, építési törmelék - ezzel van a legtöbb probléma a Peščara Helyi Közösségben. Az itt lakók már évek óta küzdenek a csatorna partján felgyülemlett szeméttel.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Annak ellenére, hogy az itt élők időről-időre összegyűjtik a vasúti töltés és a csatorna árokpartján elszórt hulladékot, néhány napon belül ismét megjelenik ott a szemét. A helyi lakosok szerint nem csak a környékbeliek hordják ide a szemetet.

Erdélyi Antonnak az utcában van telke. Gyakran oda is ledobják a szemeteszsákokat. „Itt van a gyümölcsösöm nem messze. A gyümölcsösbe is viszik sajnos. Nemcsak ide, hanem ahol a legközelebb van, mert az a legkényelmesebb.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Patocskai Atilla a Peščara Helyi Közösség közgyűlésének tagja elmondta, a probléma nem új keletű és minden igyekezetük ellenére a mai napig nem sikerült megfékezni az illegális hulladéklerakást. „Több évtizede küzdünk már ezzel. Tettünk már kísérleteket a kitakarításra. Itt mögöttem ezt jó három évvel ezelőtt szanálták, de sajnos egyes meggondolatlan polgárok újra idehordják a szemetüket.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Szélmalomharcot folytat a Szabadkai Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság a szemetelők ellen. Sokszor csupán néhány nappal az eltakarítás után ismét megjelennek a hulladékkupacok.

Vitković Aleksandar, titkár, Szabadkai Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság: „Eddig 2,5 millió dinár lett elköltve az illegális szemétlerakók felszámolására és a maradék - ugyanis a költségvetés keretösszeg meg van határozva - eszközöket jelenleg a tavankúti szemétlerakó fel is emészti és akkor a többiről nem is beszéltünk.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Szabadkán az egykori Zorka gyártelep területe, a városon kívül Nagyfény, Györgyén és Alsótavankút környéke a legszennyezettebb. Az illegális szemétlerakók számos problémát okozhatnak. Szennyezik a talajt, a vizet és a levegőt, és így komoly egészségügyi gondok is kialakulhatnak a lakosoknál.

Szabadka
illegális szeméttelep
szemétlerakó

Most

18:51, Frissítve: 20:49

Daloltak a dalárdások Kúlán

125 éves fennállását ünnepli idén a kúlai Bartók Béla Dalárda. A jubileum alkalmából a helyi Szent György római katolikus templomban adtak elő néhány éneket a repertoárjukból.

Népszerű