Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Továbbra is súlyos a járványhelyzet Szabadkán

2021.04.10
14:37
2021.04.10
18:45
Forrás
Pannon RTV
Annak ellenére, hogy hétvégéig már több mint 42 ezer oltóanyagot beadtak, még mindig nagy százalékban fertőz a koronavírus, hét közben sokan fordulnak orvoshoz, és kórházi ellátásra is sokan szorulnak.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Még mindig rendkívül sok koronavírussal fertőzött beteget ápolnak a Szabadkai Közkórházban. A súlyos tünetekkel kezelt betegek száma a decemberi helyzethez hasonlóan a napokban ismét elérte a csaknem 200-at. Továbbra is nagy számú fertőzött jelentkezik a közkórház covid-rendelőjében, naponta akár 80-an is. Ennek harmada szorul kórházi kezelésre.

Folyamatosan érkeznek tünetekkel a betegek a Harambašić utcai Covid-19 rendelőbe is, hét közben van olyan, hogy naponta 250-en. Teljes kapacitással üzemel a rendelő, 9 csapat, valamint két tüdőorvos dolgozik folyamatosan két váltásban hétvégente is. 120-150 gyorstesztet végeznek el napi rendszerességgel, ezek 60 százaléka lesz általában pozitív.

Dr. Priboj Marcikić Noémi, orvos, Covid-ambulancia, Szabadka

„ Jelenleg a leggyakoribb tünetek a láz, a hőemelkedés, az orrfolyás, a torokfájás, a száraz, irritáló köhögés, de viszont már nem annyira jellemző a szaglás és ízlelés elvesztése. Leginkább meghűléses tünetekkel jelentkeznek a betegek.
- Milyen súlyos korképpel küldik őket a kórházba?
- Sajnos ebben a hullámban azt vettük észre, hogy gyorsan jelentkezik a tünetek súlyosbodása. Általában gyorsan jelentkezik a kétoldali tüdőgyulladás, amit a tüdőröntgenen észlelünk, és ezeket a betegeket küldjük tovább kórházi kezelésre.”

A szakember hozzátette, az elmúlt időszakban gyakrabban előfordult, hogy fiatalabb, 40-50 éveseket utalnak be kórházi kezelésre. Az elmúlt időszakban egyébként napi rendszerességgel 100 körül alakul az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az észak-bácskai városban. Jelenleg az aktív betegek száma 1300 felett van. A szabadkai egészségügyi rendszer túlterhelt. Közügyek című hírháttérműsorunkban a Szabadkai Egészségház főnővére, Tóth Demek Melinda elmondta, a már több mint egy éve tartó helyzet kimerítette az egészségügyi dolgozókat.

Tóth Demek Melinda, főnővér, Szabadkai Egészségház: „A mi kapacitásunk véges. Ami az orvosszámot illeti, sok orvost kell, hogy biztosítsunk a Harambašić utcai Covid-19 rendelőbe, a covid-megbetegedések miatt. Emellett azt nézzük, hogy a rendelők megmaradjanak az eredeti funkciójuknál. Más betegség nem tűnt el, szóval ugyanúgy van epekő, vesekő, húgyúti fertőzés. Ezeket a betegeket is el kell látni. Emellett most nagyon sok orvos van, aki a vakcináción dolgozik.”

A szakemberek továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy a szabályokat be kell tartani és fel kell venni a védőoltást ahhoz, hogy az életünk visszatérjen a korábbi kerékvágásba.

járványhelyzet
Szabadka
oltás
koronavírus
fertőzött

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.