Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV

Ön tudja, milyen sebességgel vezethet a Palicsi úton?

2018.04.30
14:50
2018.04.30
16:36
Forrás
Pannon RTV
Elmagyarázzuk, hogyan közlekedhet szabályosan.

Már ma nagy volt a forgalom a palicsi úton, a fürdőváros irányába, de vissza, a város felé is. A gépjárművezetők egymást előzik, van aki 50, van aki 80 kilométer per óra sebességgel halad. Az autósok többsége nincs tisztában azzal, mennyi a megengedett haladási sebesség. Mutatjuk, hogyan közlekedjenek az ünnepek alatt úgy, hogy ne legyen a vége büntetés.

A Szabadka kijáratánál kihelyezett, a település végét jelző tábla azt jelenti gyakorlatilag, hogy innentől 80 kilométer per óra sebességgel haladhatunk a Palicsi úton, egészen az egykori Metroig, ahol ki van téve a 60-as sebességkorlátozás. Ugyanakkor viszont, akik Radanovác irányából érkeznek Szabadka felé, azoknak itt kell 50 kilométer per óra sebességre lelassítaniuk, mert itt van a település kezdetét jelző tábla.

Pannon RTV

A szabadkai közlekedési rendőrségtől nem hivatalosan csak azt a választ kaptuk, hogy vannak megfelelő táblák az útszakaszon. Slobodan Babić nem ért egyet ezzel.
„- Mondjuk, hogy vannak, de nem éppen egyértelműek.
- Mennyivel szokott ön hajtani?
- Tiszteletben tartom a sebességkorlátozást, főleg a gyerekek miatt.”

De milyen sebességkorlátozást? Ezt nem érti Damjan Saša sem. Ő inkább 50-nel araszol a biztonság kedvéért. „Beszéltem egy illetővel, aki a rendőrségen dolgozik, épp ez végett, hogy megkérdezzem, mettől meddig, hogy? Hát most az az igazság, hogy kettőt kérdeztem, és mind a ketten máshogy mesélték.”

Pannon RTV

Most pedig lássuk a tényeket: Márton Róbert szabadkai gépjárművezető-oktató azt mondja: a Radanovácnál álló tábla azt jelzi, hogy ott a lakott terület vége Szabadka irányába. „Azt jelenti, hogy a haladási sebesség nem lehet nagyobb, mint 80 kilométer. És a másik közlekedési szabály szerint ettől a táblától be a város felé a belső forgalmi sávot csak előzésre használhatjuk.”

Radanováctól tehát a Roda Megamarketig 80-nal vezethetünk. Ott visszafordultunk Szabadka irányából Palics felé. „A Rodától vége a lakott területnek, szóval ez magába foglalja azt, hogy itt újra a megengedett haladási sebesség, egy bizonyos szakaszon, 80 kilométer per óra.”

Mivel ez ismét lakott területen kívüli szakasznak számít. Az egykori Metro helyén Radanovácnál azonban egy 60-as tábla fogad bennünket. „Mivel majd nem lesz megszüntetést jelző tábla, ez automatikusan magába foglalja, hogy a radanováci kereszteződés után nekünk megszűnik a 60 kilométer, ami azt jelenti, hogy az útkereszteződés után a haladási sebességünk újra 80 kilométer lesz.”

Pannon RTV
Pannon RTV

A Szabadka végét, Palics kezdetét jelző sárga helységnévtábla nem jelent korlátozást. A 50 kilométer per óra a benzinkútnál elhelyezett táblánál lép érvénybe. „Nekünk ettől a jelzőtáblától, ha nincs másmilyen jelzőtábla, a megengedett haladási sebesség 50 kilométer.”

Megint visszafordulunk, mert maradt még a legnagyobb kérdés: a Palics és Radanovác közötti sebességhatár. Palicsot elhagyva csak sárga település névtábla van, de nincs ott a lakott település végét jelző fehér tábla. Jobbról házak vannak. „Az 50 kilométer a megengedett haladási sebesség, majd mikor az útkereszteződésen túl megyünk, ott jelzi a jelzőtábla azt, hogy vége a lakott területnek, szóval innen, ettől a jelzőtáblától nekünk az 50 kilométeres haladási sebességnek szűnik meg a korlátozása.”

Pannon RTV
Pannon RTV

Itt zárul be a kör. Radanováctól Szabadkáig ismét 80 kilométer per órával mehetünk.

palicsi út
település tábla
útjelző tábla
sebességkorlátozás

Most

22:14

Kilencgólos francia siker Montenegró ellen

Az olimpiai címvédő Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában, hétfőn a budapesti MVM Dome-ban.
21:42

Emlékezni az ártatlan áldozatokra

1942 januárjában a magyar katonai alakulatok razziát indítottak a visszafoglalt Bácska Sajkás-vidékén. A túlkapásba torkolló akciónak több mint 1200 szerb, zsidó és roma nemzetiségű személy esett áldozatául, de magyar személyeket is kivégeztek.

Népszerű

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.