Ugrás a tartalomra

A tudomány napjai Óbecsén

2020.11.05
12:59
2020.11.05
16:18
Forrás
Pannon RTV
A tudomány napjai címmel az óbecsei Népkönyvtárban és a Than Emlékházban is könyvbemutatót tartottak gyerekeknek. Toma Viktória tudomány-népszerűsítő kötetei mellett az óvodás és alsó tagozatos gyerekek szórakoztató kísérletekben is részt vehettek.

Papírból készült színes virág nyitja ki szirmait a vízben – azt, hogy ez hogyan lehetséges a gyerekek a Márti, a kiselefánt című könyvből felolvasott részletnek köszönhetően tudhatták meg.

Bulatović Blanka, tanuló, Samu Mihály Általános Iskola, Óbecse: „Kivágjuk a papírt, mint egy virágot, kiszínezzük zsírkrétával, behajtjuk, rárakjuk a vízre, és olyan kísérlet lesz, mintha szétnyílna a virág.”

A kisdiákokat teljesen lekötötte az egyszerű, de izgalmas kémiai kísérlet.

Cservenyák Dávid, tanuló, Samu Mihály Általános Iskola, Óbecse: „Nagyon szeretem a kísérleteket, 10-15 percig simán le tudnak kötni, ha valamilyen barátomat várom. Ez az előbb felolvasott mese is nekem elég érdekes volt.”

Toma Viktória a Márti, a kiselefánt című könyvben a kémia, a Tomi, a varázsló című kötetben pedig a fizika világába kalauzolja el a 6-10 éves gyerekeket. A harmadik kötet kézirata is elkészült már.

Toma Viktória, szerző: „Matematikai feladatokhoz írtam most a meséket, Zita Diana kolléganőm, a szabadkai MTTK-ról készített el matekfeladatokat, és az én kis butácska szurikátám, akinek nem megy a matek, ő lesz a főhőse a következő könyvnek.”

A könyvek a Than Fivérek Értelmiségi Kör kiadásában jelentek meg, és az óbecsei Than Emlékházban lehet megvenni vagy megrendelni őket.

Horti Andrea, munkatárs, Than Emlékház, Óbecse: „Nagy az érdeklődés a könyvek iránt, ezért a Than Fivérek Értelmiségi Kör pályázik újabb könyv kiadására, tehát tervben van, hogy kiadjuk a harmadik kötetet is.”

A könyvbemutatókat a tartományi oktatási titkárság támogatta. Pénteken a bácsföldvári könyvtárban lesz könyvbemutató.

A tudomány napjai
Óbecse
Népkönyvtár
Than Emlékház
könyvbemutató
Toma Viktória

Most

15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.
15:13

A népmese bűvöletében

Hetvenhét magyar népmese címmel szerveztek vetélkedőt az újvidéki általános iskolák alsós tagozatai számára. A versenyt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg.
14:56, Frissítve: 15:02

A rózsaszín pólók napja van

A kortársak közötti erőszak megfékezésére irányuló nemzetközi napot a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában is megszervezték. A rózsaszín pólók napját minden évben február utolsó szerdáján tartják.

Népszerű