Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Új viseletekkel, könyvtárral, hangszerekkel és technikai felszereléssel gazdagodtak a martonosiak

2021.01.31
10:06
2021.01.31
17:13
Forrás
Pannon RTV
Több újdonság is történt az elmúlt időszakban a martonosi Művelődési Házban, ahol a helyi Testvériség Művelődési Társulat tevékenykedik. Az egyesületnek 60 aktív tagja van.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Az elmúlt évben külsőre teljesen megújult a martonosi Művelődési Ház. A Testvériség Művelődési Társulat tagjai a fejlesztések alatt sem álltak le a munkával. A közelmúltban egy kisebb könyvtárat kezdtek el üzemeltetni az épület előterében, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár adományának köszönhetően.

Dencs Rozália, a martonosi Testvériség Művelődési Társulat tagja: „Itt, nálunk a világirodalomtól a szépirodalmon át Jókai Mórnak rengeteg könyve van, Móra Ferenctől, orosz íróktól, az Anna Karenina, akkor Gogoltól, tehát nagyon sok szép könyvünk van.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nemrég 30 régebbi viseletet is megújítottak, továbbá csaknem ugyanennyi új öltözet is érkezett a társulathoz.

Szél Attila, a martonosi Testvériség Művelődési Társulat tagja: „Körülbelül ugyanennyit készítettünk újakat, a gyerekeknek fehér blúzok lettek, kékfestő szoknyával. Az alsó szoknyákat többnyire ők állják vagy a régiek vannak használatban. A fiúk pedig kapnak most nadrágot és mellényt.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A martonosi társulat tavaly sikeresen pályázott több magyarországi pályázaton is, illetve tartományi szinten, valamint a Magyar Nemzeti Tanács is támogatta a munkájukat. Új hangszerekkel és technikai berendezéssel is gazdagodtak.

Szél Gizella, a martonosi Testvériség Művelődési Társulat munkatársa: „Hét pályázaton legalább nyertünk, mert ami pályázat megjelenik, azon szinte mindegyiken pályázunk és meg is szoktuk nyerni, kisebb nagyobb összegeket.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Tervekből sincs hiány, egyebek mellett a továbbiakban az épülethez tartozó valamikori könyvtárat is szeretnék visszaállítani eredeti funkciójába.

Martonos
Testvériség Művelődési Társulat
Dencs Rozália
Szél Attila
viselet
könyvtár
hangszer
pályázat
tervek

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.