Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Újabb oltópont kezdte meg a munkát Szabadkán

2021.01.21
18:20
2021.01.21
18:28
Forrás
Pannon RTV
A védőoltást mostantól az új városházán, a Lazar Nešić tér 1-es szám alatt is fel lehet venni.
Pannon RTV/Kozma Zoltán

Hosszú sorban várakoztak az épület előtt az oltásra érkezők.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az épület a mozgáskorlátozottaknak is megközelíthető, biztosított a szükséges számítógépes felszerelés és a hűtőberendezések, ahol a védőoltásokat és az egyéb egészségügyi eszközöket tárolják. Ezért alakították ki itt Szabadka tömeges oltópontját.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Gyorsan és zökkenőmentesen indult el az idős és a rizikócsoportokba tartozó polgárok tömeges oltása a szabadkai új városházán. Ötpercenként hárman kaptak időpontot, így a nap folyamán 400-450 közöttire tehető azok száma, akiket beoltanak a kínai gyártmányú vakcinával.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs/illusztráció

Így lesz ez a továbbiakban is, minden nap 8-tól 18 óráig. A Szabadkai Egészségház illetékesei szerint a polgárok egyelőre csak a SinoPharm oltóanyagát vehetik fel, mivel a Pfizer-vakcinával az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok gondozottjait oltják be, az orosz vakcina pedig még nem érkezett meg. A szép korúak azonban nem válogatnak. Vajon mit éreznek a vakcina beadását követően?

„- Egy megelégedést, hogy no, talán nem lesz baj.
- Milyen érzés volt, amikor beadták az oltóanyagot?
- Semmi különös, mint egy közönséges tűszúrás.
- Miért döntött úgy, hogy felveszi a vakcinát?
- Egy az, hogy az évek megvannak, és mozgok a városba erre-arra. Ha ki lehet kerülni a veszélyt, akkor miért ne.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Vannak, akik krónikus betegek, például cukorbetegségben szenvednek. Számukra különösen fontos, hogy mielőbb védetté váljanak a koronavírussal szemben. „Megbízom az ilyen vakcinákban, évek óta már az influenza ellen felvesszük, én is, meg a feleségem is, és azóta nem is tudjuk, hogy mi az a gripa. Úgyhogy reméljük, hogy ez is majd úgy lesz.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az új városháza földszinti része egy nagy egészségházzá alakult át. A bejáratnál mérik az oltásra érkezők testhőmérsékletét, majd felveszik az adataikat. Ezután kitöltenek egy kérdőívet és aláírják, hogy önként veszik fel a koronavírus elleni vakcinát. Az orvosok kikérdezik a pácienseket az esetleges alapbetegségeikről és allergiájukról, közben a nővérek már készítik is elő az oltóanyagot, amit azonnal be is adnak nekik. Erről az érintettek egy oltási bizonylatot kapnak. Ivana Beoković, a Szabadkai Egészségház igazgatója azt mondta, a vártnál gyorsabban zajlik az egész folyamat. „Azt látjuk, hogy sokan érkeznek olyanok is, akik nem kaptak értesítést erre a napra. Tehát több lesz ez a tervezett napi 450-nél. Két váltásban dolgozunk, tehát 8-tól 18 óráig. Három csapat dolgozik, három rendelőben.”

Az oltóanyagokat hűtőszekrényben tárolják, a kínai gyártmányú vakcina ugyanis nem igényel fagyasztást. Az első oltást követően, kettőtől legfeljebb négy héten belül ismét értesítést kapnak az érintettek, a vakcina második dózisának felvételéről.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Minden hibátlanul működik, megfelelő módon zajlik az oltás Szabadkán - ezt nyilatkozta Stevan Bakić. A város polgármestere ellátogatott ma a helyszínre, hogy személyesen győződjön meg arról, hogyan folyik a munka. Mint mondta, eddig összesen 8.134 személy jelezte, hogy fel szeretné venni a vakcinát és 1.016 lett beoltva eddig. Arra kérte Szabadka lakosait, hogy minél nagyobb számban jelentkezzenek a koronavírus elleni védőoltásra online, valamint telefonos formában. Mint mondta, ez rendkívül fontos a város lakosságának nyájimmunitása szempontjából, továbbá hogy minél előbb meginduljon a gazdaság felépülése, és Szabadka, de egész Szerbia is még egy győzelmet arasson - szögezte le.

 

Szabadka
új városháza
oltóhely
vakcina
oltás
védőoltás

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.