Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Újvidék Város napja

2023.02.01
15:22
2023.02.01
19:07
Forrás
Pannon RTV
Ma van Újvidék Város napja. 1748 február elsején emelte Mária Terézia szabad királyi városi rangra Újvidéket. A 275. évfordulóról a Szerb Nemzeti Színházban emlékeztek meg politikusok, közéleti személyek.

Milan Đurić polgármester először a városházán fogadta Újvidék testvérvárosainak képviselőit, majd az ünneplés a Szerb Nemzeti Színházban folytatódott. Milan Đurić kiemelte, Újvidék az elmúlt években a legkedvezőbb üzleti környezettel rendelkező, befektetésekre ideális városként vált ismertté. A település az élet minden szegmensében sikereket és fantasztikus eredményeket ért el szerinte. Új óvodák, iskolák, egészségügyi központok, utak épülnek – mondta a polgármester.

„Szeretném, ha a barátainkkal, a testvérvárosokkal folytatnánk az együttműködést a kultúra, az oktatás, a sport, a gazdaság, a mezőgazdaság területén és egyéb területeken is. Remélem miután az idén megegyezéseket kötünk új városokkal, a városházán található tábla, amelyen a testvérvárosok nevei vannak feltüntetve, kicsi lesz és nagyobbat kell készíttetnünk. Azt gondolom minden város és személy annyira gazdag, amennyi barátja van.”

A város napja alkalmából rendezett ünnepségen átadták Stefan Milenković hegedűművésznek a Februári Díjat. Az elismerést az Európa Kulturális Fővárosa címhez kötődő projektekben való közreműködésével érdemelte ki.

„Ez valóban nagy nap mindenekelőtt Újvidék számára, de számunkra is, akik nemrég érkeztek ide. A város az első naptól befogadott bennünket a családommal. Egy ilyen díj számomra bizonyíték, hogy valami jót teszünk mindannyiunk számára.”

Az ünnepségen elhangzott, hogy Újvidék a mai napig a legnagyobb kincseként ápolja az egységet és a sokszínűség kultúráját.

Újvidék
Szerb Nemzeti Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 18:02

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.