Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Újvidéken a hideg napok áldozataira emlékeztek

2019.01.23
14:00
2020.04.06
08:32
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken a 77 évvel ezelőtti hideg napok áldozataira emlékeztek. A központi rendezvényt a Család nevet viselő emlékműnél tartották. Számos politikus, polgár és hozzátartozó rótta le kegyeletét.

A visszafoglalt Bácskában 1942 januárjában a magyar katonai alakulatok etnikai alapú tömeggyilkosságot követtek el, amelynek körülbelül 4000, főként szerb és zsidó nemzetiségű polgári személy esett áldozatul, de voltak közöttük magyarok is.

Tanjug/Jaroslav Pap/nr

Az újvidéki megemlékezésen Miloš Vučević polgármester arról beszélt, hogy ilyen bűntettnek soha többé nem szabad megismétlődnie: „A civilizáció számára soha nem tapasztalt tömeggyilkosság történt. Ezért ez a januári elnémulás, a Duna jeges csendje és ez az emlékezés Újvidék legszomorúbb napjaira egy üzenet, hogy a történteket soha nem feledjük, és nem engedjük meg, hogy városunk történelmének egyetlen lapját is gyászszalag jelölje valaki gyűlölete miatt.”

Tanjug/Jaroslav Pap/nr

A gonosz erők leginkább a semleges megfigyelőkből álló tömeg mellett tudnak nyugodtan tevékenykedni – mondta a megemlékezésen Isaac Aziel szerbiai főrabbi: „Azért jöttünk össze ezen az újvidéki iskolaórán, hogy emlékezzünk a leckére, amely soha nem zárul le. Nem azok a leckék közé tartozik, amelyekre azt mondhatjuk, megtanultuk és megjegyeztük. Az élet folyamatosan olyan helyzeteket teremt, amelyekkel vizsga elé állít bennünket, hogy ellenőrizze, jól megtanultuk-e azt a leckét.

Tanjug/Jaroslav Pap/nr

A pravoszláv egyház nevében Irinej bácskai püspök emlékezett: „A 77 évvel ezelőtti események óta is folyamatosak az újvidéki razziához hasonló események történnek. Különböző formákban, de sajnos ugyanazzal a lényeggel. Ezért azt gondolom, imádkoznunk kell és megtenni minden tőlünk telhetőt, hogy nem ismétlődjön meg, de ugyanakkor a világban is, ahol élünk, szűnjenek meg.”

Tanjug/Jaroslav Pap/nr

A megemlékezésen megkoszorúzták a razzia áldozatainak emlékművet. Újvidék polgárainak nevében Miloš Vučević polgármester, a tartományi kormány nevében pedig Igor Mirović elnök koszorúzott. A tartományi képviselőház küldöttsége Pásztor István házelnök vezetésével helyezte el a kegyelet virágait. Magyarország nevében Pintér Attila belgrádi nagykövet helyezett el koszorút. A zsidó hitközség, illetve a roma közösség képviselői szintén koszorúztak.

A Sajkás-vidéken elkövetett események felelőseit még 1943-ban a Horthy-rendszer alatti Magyarországon felelősségre vonták. A második világháború után pedig Budapest kiadta Jugoszláviának a fő vétkeseket, ahol háborús bűnösökként kivégezték őket.

Az 1942-es hideg napok után 1944-45-ben, a jugoszláv katonai közigazgatás idején bírósági eljárás nélküli megtorlásba kezdtek a partizán alakulatok Vajdaságban. Ennek áldozatául nem csak magyarok estek, hanem másként gondolkodó szerbek és vajdasági svábok is.

Tomislav Nikolić szerb és Áder János magyar államfő 2013-ban közösen hajtott fejet Csúrogon a két nemzet áldozatainak emléke előtt, a történelmi megbékélés jegyében. A magyar államfő pedig korábban a szerb parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért a második világháború idején a magyarok által elkövetett büntetettekért.

Újvidék
hideg napok
razzia
Isaac Aziel
Irinej püspök
Miloš Vučević

Most

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.