Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Újvidéken a liftek átlagéletkora 40 év

2018-12-06
13:30
2018-12-06
20:32
Forrás
Pannon RTV
Az országos helyzet sem jobb, a 25 ezer beépített szerkezetből 15 ezret kellene lecserélni.

A még mindig használatban levő felvonók 70 százaléka mechanikus, kabinja pedig faborítású, így sok lift nem felel meg a tűzvédelmi előírásoknak sem. Ennek ellenére rendkívül biztonságos a használatuk – állítják a szakemberek.

Csörög, zörög, csattog – de megy. Általában ez jellemzi az újvidéki tömbházak liftjeit. Az emberek többsége azonban eddig nem panaszkodik, míg a felvonó működik.

Jokić Aleksandra, Újvidék: „Eddig még rendben van. Rendszeresen ellenőrzik, legalábbis a mi épületünkben. Míg a felvonó működik, addig mindannyian elégedettek vagyunk. Az ellenőrzésekre nem tudok mit mondani. Reméljük, hogy a szakemberek jól végzik munkájukat.”

Számos közintézményben és irodaházban az ötvenes években szerelték be a ma is használatban lévő felvonókat. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. teher- és utasszállító liftjei is több mint fél évszázadosak. Havi szinten több ezerszer használják azokat.

Galambos Tibor, minőségügyi osztályvezető, Magyar Szó Lapkiadó Kft.: „Maga ez a műszaki része, lehet hogy most per pillanat biztonságosabb, mint azok a modern felvonók, amelyek elektromos rendszerrel, csipekkel stb. működnek. Ez maga egy mechanika, amit meg kell néha olajozni, néha megmozgatni és akkor dolgozik.”

Hanák Flórián csapata több mint 15 éve szerel lifteket. Vajdaság területén körülbelül 150 felvonót tartanak karban, amelyek közül naponta 5-10 hibásodik meg. „Mondhatom azt, hogy Szerbiában, ami a biztonságot illeti, a liftek elég magas fokon vannak a környező országokhoz képest. Ez eléggé hihetetlen, de így van. De közben elavultabbak, mint az átlagos lift a környező országokban. Úgyhogy ha ilyen szempontból nézzük, akkor körülbelül Szerbiában az utolsó adatok szerint olyan 15 ezer liftet kellene lecserélni teljesen és még ezen felül egy pár ezret felújítani.”

Gondot jelent az is, hogy a felvonók karbantartását sehol sem tanítják Szerbiában. A szerelői szakok a kilencvenes évek elején szűntek meg.

Újvidék
lift

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 19:30

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.