Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Újvidéki ingatlanpiac: Nagyobb a kereslet, mint a kínálat

2020.09.21
22:01
2020.09.22
15:59
Forrás
Pannon RTV
Egy garzonlakás bérleti díja legalább 200 euró Újvidéken.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Tavaly mintegy 470 millió eurót tett ki az újvidéki ingatlanpiac összértéke – ezt mutatják a Köztársasági Geodéziai Intézet adatai. A város a lakások eladása és vásárlása terén vezető szerepet tölt be Szerbiában. Az ingatlanok árát a járványhelyzet sem befolyásolta Újvidéken.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Továbbra is nagyobb a kereslet, mint a kínálat az újvidéki ingatlanpiacon, ez pedig az árak növekedését is eredményezi. Hasonló a helyzet a lakások bérlését illetően is. Azokat az ingatlanokat, amelyeket két évvel ezelőtt még 150 euróért lehetett bérelni, most nem lehet 200 euró alatt megkapni. Az újvidékiek szerint egyre drágább az élet a városukban.

Pannon RTV/Bognár Róbert

„Az én negyedemben 200 euróért adnak ki egy garzonlakást. Nagyon megnövekedtek a bérleti díjak, csak azt nem tudom mi alapján.”

„Az újságban látottakból ítélve Újvidék drága város.”

„200 euróig még elviselhető az ár, ha ketten dolgoznak, vagy ha valaki egyedül van, és nagyobb a fizetése. Ha nem kell kiadni többet a fizetésünk felénél, akkor valamennyire rendben van a dolog. Ha hozzáadjuk a számlákat és a további költségeket, akkor már bizony nehezen lehet megélni. Tehát a további költségekkel együtt értettem ezt az 50 százalékot, az élelmiszerek jelenleg a legdrágábbak.”

Az újvidéki lakások esetében négyzetméterenként átlagosan mintegy 1200 eurót kell kifizetniük a vásárlóknak. A legdrágább családi házat a városban 740 ezer euróért adták el.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A tartományi székváros legdrágább lakása a Pupin-palotában van. Egy 371 négyzetméteres lakóhelyiségért több mint egymillió eurót fizetett ki egy vásárló. Ez azonban kivételesnek számít – mondta Dejan Čagorović ingatlanügynök. Szerinte az újvidéki lakások iránt leginkább átlagos bevételekkel rendelkező családok és nagyobb bevételekkel rendelkező egyedülállók érdeklődnek. „A használt lakások esetében 900 és 1300-1400 euró között mozognak az árak négyzetméterenként. Olyan lakásokról beszélünk, amelyek normális állapotban vannak. Az áruk természetesen attól is függ, melyik városrészben találhatók, illetve sok esetben további pénzt is bele kell fektetni a felújításukba. A perifériás helyeken lévő új lakások ára 1000 eurónál kezdődik, míg a város központjában a 2000 eurót is elérhetik négyzetméterenként az árak. Az új építésű lakások ára átlagosan 1400-1500 euró között mozog négyzetméterenként a viszonylag rendes környékeken.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az ingatlanügynök elmondása szerint sokan hitelre vásárolnak lakást Újvidéken. A kereslet pedig nem csak az ingatlanok árára van hatással, hanem az építkezésekre is, azaz megfigyelhető, hogy egyre több tömbház épül a város területén.

Újvidék
ingatlanpiac
ingatlan
lakás
lakásár
bérleti díj

Most

14:01

A Szputnyik második adagját vették fel Zentán

85-en kapták meg vasárnap délelőtt a Szputnyik V második dózisát Zentán. A községben eddig mintegy 7500 adag vakcinát adtak be. Az illetékesek remélik, hogy májusban elérhetik akár a 40-50 százalékos oltottságot a felnőtt lakosság körében.
12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!