Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Újvidéki a vajdasági fertőzöttek többsége

2020-07-12
15:22
2020-07-12
16:59
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában az utóbbi hetekben fokozatosan növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában csak Vajdaságban 138 újabb fertőzöttet mutattak ki.

A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 219 beteget kezelnek, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. A vajdasági betegek legnagyobb része újvidéki.
A pénteken meghozott új intézkedések többek közt előírják a maszk kötelező viseletét zárt helyiségekben és a másfél méteres távolság betartását mindenhol. Ezek a szabályok nem csak Újvidékre vonatkoznak.

A héten sorra hozták meg a szerbiai városok és községek a szigorító intézkedéseket. Elsősorban a lakosságot érintik bírálatok az előírások be nem tartása végett.
Nikola Vešković: "A nép eléggé elvesztette a bizalmát, ami az új intézkedéseket illeti, mivel egyszer egy intézkedés volt, utána másik. Egyszerűen nem bízunk már annyira abban, amit mondanak, így az emberek nem tartják be az előírt intézkedéseket, ami nagy hiba. Úgy gondolom, hogy mindannyian oda kell, hogy figyeljünk és vigyázzunk egymásra, hogy ez minél fájdalommentesebb legyen."

Számos településen korlátozták a vendéglátóipari egységek és üzletek nyitvatartási idejét is. A benti helyiségek reggel 6-tól este 9-ig dolgozhatnak, kerthelyiségek esetében pedig a zárási idő 23 óra.
Zoran Momčilović: "A bezártság időszaka után normális volt, hogy jött egy lazítás, tömegesebb összejövetelek és kijárás. Szebb az idő, olyan az évszak, hogy az emberek igénylik az utcát, a strandot, a rakpartot és egyebeket. Ez érthető, de ebben a helyzetben szerintem okosabb lenne, ha mégis egy kicsit, mint mondják, visszafognánk magunkat."

Már nem csak az orvosok, de a polgárok is tartanak az egészségügyi rendszer túlterheltségétől páciensek számának növekedése miatt.

Marija Magdalena Idei-Trifunović: "A fertőzöttek ilyen nagy számában megmutatkozik, hogy nincs elég hely a kórházakban, és úgy gondolom, hogy nem is az a baj, hogy nincs hely a kórházakban, hanem, hogy nincs ki hogy gyógyítsa őket, mivel nincs megfelelő számú képzett személyzet, akik tudnák kezelni a teljesen tehetetlen páciensek intenzív ellátását."

Újvidéken növelték a Covid-rendelők számát, amelyekből jelenleg öt van. Ezekbe utalják a tüneteket mutató embereket további vizsgálatra. Emellett egy nem-Covid-központban végeznek szűrést személyes igény alapján.

Dr. Németh Gyöngyi az Újvidéki Egészségház általános orvosa: "Még mindig ott tarunk, hogy az óvintézkedések nagyon fontosak, és mindig minden ember, páciens, itt vagyunk mi szakemberek, szakorvosok, általános orvosok, forduljanak először hozzánk. Mi vagyunk azok, akik majd tudunk erről többet mondani és utasítani, tovább utalni."
Március elejétől a tartományban összesen 2.595 fertőzöttet regisztráltak, ebből Újvidéken 991 esetet.

koronavirus
fertőzött
Vajdaság
Újvidék
intézkedés

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:33, Frissítve: 16:24

Kikaptak a magyarkanizsai lányok Szabadkán

Nem épp jól sikerült a bemutatkozása az újonc magyarkanizsai TSC Női Labdarúgó Klubnak a szerb Szuperligában. Vajda Fangyó lányai 7:0 arányú vereséget szenvedtek a címvédő Spartacus otthonában.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.