Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Ünnepel Zombor

2019-02-16
19:48
2019-02-17
15:15
Forrás
Pannon RTV
Első alkalommal ünnepelte Zombor város napját a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzetének szervezete.

A nemrégiben felújított Magyar Polgári Kaszinóban számos neves, helyi és nyugat-bácskai művész és ifjú tehetség is fellépett. A résztvevők többek között a világhírű, zombori születésű zongoraművész, Székely István játékát is hallhatták.

Székely István, zongoraművész: „Sajnos nem tudok találkozni a régi barátokkal, ismerősökkel sokat. De ma sok régi ismerőssel találkozom. Szerintem ez mindenkinek egy fontos momentum, hogy egy ilyen fontos városnapon találkozunk és tartunk egy szép kis előadást egymásnak.”

Lényeges, hogy a magyar közösség is megünnepelje a városnapot - mondta a Pannon RTV Híradójának Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzetének elnöke: „Úgy gondolom, hogy ez a város méltó erre, hiszen nagyon nagy múltja van, és úgy gondolom, hogy a jelenben pedig vagyunk annyian, hogy meg tudjuk élni az ünnepeinket, és ennek az apropóján gondoltuk azt, hogy fontos erre az ünnepre alapozva építeni a jövőt.”

Fontos az az együttműködés, ami a határmentén kialakult, elkötelezett a kapcsolatok fejlesztése érdekében - jelentette ki az eseményen Maruzsa Zoltán, magyar köznevelésért felelős helyettes államtitkár is: „Amikor meghívást kaptam erre az eseményre, nagy örömmel jöttem. Úgy gondolom, hogy amikor 270 esztendővel ezelőtt Zombor ki tudta vásárolni Mária Teréziától a szabad királyi városi címet, ez mind a város, mind pedig a megye fejlődésének szempontjából egy nagyon fontos lépés volt.”

Amikor az ember a múltat kutatja, rá kell döbbennie, hogy Zomborban és környéken a magyarok soha nem voltak számbeli többségben, az elmúlt több mint száz évben pedig a nemzethez és az egymáshoz való ragaszkodás tartotta meg a magyar közösséget - nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Az, ami a feladatunk, hogy egyrészt megtegyünk mindent annak érdekében, hogy minél többen maradjunk. Reményem szerint jönnek is majd vissza. Ezen kívül pedig az a feladatunk, hogy fogyatkozástól függetlenül megkapaszkodva megmutatkozzunk.”

Zombor mindig fontos szerepet játszott a magyarság életében, ezért kiemelt jelentőségű az itt lévő intézmények megőrzése és fejlesztése - hangsúlyozta az ünnepségen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Zombor
Magyar Polgári Kaszinó
VMSZ

Most

18:29, Frissítve: 18:35

Vajdaságban Újvidéken keresnek legtöbbet

54 521 dinár volt januárban a nettó átlagfizetés Szerbiában. Ez névlegesen 4,1, reálisan 3,7 százalékkal magasabb összeget jelent az előző havihoz képest - közölte a Szerbiai Statisztikai Hivatal.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.