Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ünnepi akadémia a szabadkai Városházán

2021.11.25
12:34
2021.11.25
20:15
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes akadémiával emlékeztek tegnap este Szabadkán a Nagy Nemzetgyűlés napjáról, a bunyevácok négy nemzeti ünnepének egyikéről.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szerbek, a bunyevácok és mások 103 ezelőtt döntöttek arról Újvidéken, hogy Bácskát, Bánátot és Baranyát a Szerb Királysághoz csatolják.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az Újvidéken 103 évvel ezelőtt megtartott Nagy Nemzetgyűlésen a bunyevácok kiemelkedő szerepet vállaltak, melynek eredményei napjainkban is tartanak - mondta ünnepi beszédében Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke.

„Ez volt az a nap, amikor a bunyevácok a jövőjükről és az útjukról döntöttek, ami ma is tart. A szabadság ideológiája, a szláv népek egyesítése Ivan Antunović óta előttünk lebegett, azon az estén pedig valóság lett.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szabadkai Városháza dísztermében megtartott esemény Stevan Bakić polgármester elmondta:

„November 24-én az egykori Hungária Hotelben, a mai Lifka Moziban 1918-ban tartották meg a szabadkai Szerbek és Bunyevácok Nemzeti Tanácsát. A mi városunk 75 személyt delegált abból a 757 főből, akik másnap Újvidéken gyűltek össze. A történelmi eseményen 84 bunyevác vett részt, Blaško Rajić pap vezetésével.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

November 25-e a bunyevácok nemzeti ünnepe, Szabadkán pedig idén májusban a szerb, a horvát és a magyar mellett a bunyevác is hivatalos nyelv lett.

Szabadka
Suzana Kujundžić Ostojić
Stevan Bakić

Most

15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű