Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Üres kávézók, éttermek, szórakozóhelyek Újvidék központjában

2021.10.26
22:14
2021.10.26
22:41
Forrás
Pannon RTV
A legtöbb tulajdonos úgy döntött, tíz órakor bezár, mivel nem éri meg nyitva tartani kevesebb vendéggel. Szombattól este tíz óra után csak az mehet szórakozni, aki rendelkezik védettségi igazolással, hétfőtől pedig büntetik a szabályszegőket.
Pannon RTV

A szórakozni vágyó fiatalok nagy része nem ért egyet az intézkedésekkel. Mladen Prole néhány napja érkezett Újvidékre turistaként. Szerinte teljesen banálisak ezek az intézkedések. Persze, ez az ő magánvéleménye.

Mladen Prole, Šipovo, Bosznia-Hercegovina: „Tehát este tíz órától, vagy éjszaka a vírus aktívabb? Úgy gondolom, hogy mindenkinek át kell esni a járványon, és hogy a vakcina többé kevésbé hatástalan, ahogy eddig tapasztaltuk az eredmények alapján, az oltás sikertelen, tehát a vírusnak el kell múlnia, át kell esnünk rajta. Tehát szerintem ezek az intézkedések rosszak. Szerintem az időseknek kell odafigyelniük, őket kell óvni, a saját nagymamáinkat és nagyapáinkat. Egyébként, hogy is mondjam, nem megfelelőek az intézkedések.”

Vannak újvidékiek viszont, akik másképp vélekednek.

Aleksandar Popović: „Úgy gondolom, hogy ez egy jó kezdeményezés, mivel mindenképp azt gondolom, hogy többet kell tenni annak kapcsán, hogy az emberek hogyan viselkednek jelenleg. Nem akarok most túl kritikus sem lenni, de úgy gondolom, hogy mindenkinek elege van már a koronavírusból, és lehet, hogy már nem is veszik komolyan. Nem tudom, nekem úgy tűnik, ha komolyabban vennék, előbb befejeződne, de ez van.”

Pannon RTV

Szombaton, és vasárnap az ellenőrök meglátogatták a legtöbb újvidéki vendéglátó helyet, kávézókat, éttermeket. Ezek az ellenőrzések informatív jellegűek voltak, tehát arról tájékoztatták a tulajdonosokat, és dolgozókat, hogy miként kell működni az intézkedések életbeléptetésével.

Marko Mulić, újvidéki vendéglátó-menedzser: „Az igazolást mindenkinek fel kell mutatni a vendéglátóhelyeken. Könnyen beolvasható a QR-kód, és kijön egy weboldal, amelyen látható, hogy az adott személy be van-e oltva, vagy hogy pozitív-e a PCR tesztje.”

Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Diákszövetség információi szerint az újvidéki magyar egyetemisták mintegy fele van beoltva. Ez az intézkedés minden bizonnyal kihatással lesz a jövőbeli programjaikra, az általuk szervezett bulikra. Erről fognak beszélni a következő gyűlésükön.

Pannon RTV

Hétfőn Újvidék területén nem történt szabályszegés. Múlt héten viszont a 3000 ellenőrzés alkalmával 58 bírságot szabtak ki az ellenőrök.

Milan Laketić, vezető, Városi Felügyelőség, Újvidék: „Meglátjuk mi lesz hétvégéig. A kommunális rendőrség, és a kommunális ellenőrök az állami egészségügyi ellenőrökkel és a Belügyminisztériummal együttműködve ellenőrzéseket tart, és ellenőrzéseket fog tartani, a jogszabályi rendelkezésekkel összhangban. Jó együttműködésre számítunk. Azt tanácsolom, hogy tartsák be az intézkedéseket, és a vendéglátósok is tartsák be a szabályokat, és ha bemegyünk ellenőrzésre, tudjunk együttműködni. Mi nem vagyunk senki ellen, csak végrehajtjuk az intézkedéseket. Még egy fontos tanács, megkérem a lakosokat, és a vendéglátósokat, hogy ne hamisítsanak dokumentumokat, mert az komoly bűncselekménynek számít, és nekünk kötelességünk erről értesíteni a Belügyminisztériumot, és ez nagyon komoly szankciókat von maga után azok számára akik hamisítványt, vagyis érvénytelen dokumentumot használnak.”

A kormány által is elfogadott intézkedéseket megszegő jogi személyek számára 300 000 dinár a büntetés, a jogi személyek felelős személyeinek 50 000, a vállalkozóknak 150 000, a covid-felügyelőknek 30 000, a magánszemélyeknek pedig 5 000 dinár. Helyszínen nem lehet kifizetni a bírságot. Nyolc napon belül csak a büntetés felét kell kifizetni.

kávézó
étterem
szórakozóhely
Újvidék
Vajdasági Magyar Diákszövetség

Most

Népszerű