Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Vadgesztenyét, japán díszcseresznyét, oszlopos gyertyánt ültettek

2021.12.07
15:43
2021.12.07
17:11
Forrás
Pannon RTV
Különleges fákkal gazdagodott Szabadka. A Zöld Szerbia projekt részeként egyebek között vadgesztenye és japán díszcseresznye is került a Harcosok Sorakozója Lakótelep egyik zöldövezetébe.

A program célja a környezetvédelem és az erdősítés fontosságának tudatosítása.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Újabb faültetési akciónak lehettünk tanúi Szabadkán. Ma a Harcosok Sorakozója Lakótelep parkjának fásítására került sor. Hússzínű vadgesztenye, japán díszcseresznye és oszlopos gyertyán facsemeték fogják ezentúl gazdagítani a park területét.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szabadka a kilencedik város Szerbiában, amely csatlakozott a két éve futó programhoz. A kampány egyik partnere a Vajdaság Erdői Közvállalat.

Kókai Roland, igazgató, Vajdaság Erdői Közvállalat: „Az idős, klimaxban lévő erdő nem köti le a szén-dioxidot, nem termel oxigént. A helyére új, friss erdőt ültetünk, és a friss új erdő pedig oxigént termel, és leköti a szén-dioxidot, így a gazdaság és a környezetvédelem nem zárja ki, hanem kiegészíti egymást.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Több itteni nagykövetség is támogatja a Zöld Szerbia projektet. A szabadkai akcióhoz a belgrádi osztrák nagykövetség járult hozzá.

Stevan Bakić, polgármester, Szabadka: „Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a nagykövetnek és az akció minden résztvevőjének és partnerének. Egyre több ilyen akciót szeretnék látni, mert ezekkel az akciókkal, projektekkel hívjuk fel polgáraink figyelmét a környezetvédelemre.”

Nem ez volt az első fásítási akció az észak-bácskai városban. Az elmúlt hetekben például a Palicsi út és a Belgrádi út mentén ültettek szélvédő sávot az ITSzabadka2030 projekt részeként.

Szabadka
Harcosok sorakozója lakótelep
Zöld Szerbia projekt
ITSubotica2030
Kokai Roland
Vajdaság Erdői Közvállalat
Stevan Bakić

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.