Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Vadregényes történetek a Bajai úti temetőből

2020.11.07
08:41
2020.11.07
15:35
Forrás
Pannon RTV
Különleges, kosztümös sétát szerveztek a Bajai úti temetőben, Szabadkán. A résztvevők a múlt század ismert alakjairól hallhattak érdekes beszámolókat, emellett egy fiatal szerelmes pár tragikus történetét is megismerhették.

A kirándulás célja egyebek között az volt, hogy bemutassák a huszadik század ismert alakjainak életét, akik naggyá tették Szabadkát.

A huszadik században tragikusan végződött szabadkai szerelmi történet felelevenítésével kezdődött a Bajai úti temetőben megszervezett túra. Az idegenvezetés első állomása Dr. Regényi Gábor sírja volt, aki huszárként hunyt el 1914-ben, az első világháborúban. A hír hallatán kedvese belehalt bánatába és később egymás közelében helyezték őket örök nyugalomra.

Az érdeklődők ilyen, és ehhez hasonló történeteket ismerhettek meg a séta folyamán.

Dudić Đurđica: „Sok mindent megtanulunk tőlük, amiket eddig nem volt lehetőségünk hallani vagy elolvasni. Szóval ennek a párnak a túráit vétek kihagyni.”

A látogatók számára a napsütéses időjárás is kedvezett. Nyilas Leonov Anita elmondta: „Nagyon örülünk, amikor Borisz szervez valamit, hiszen a munkája kimagasló minőségű, örömmel csatlakoztunk a mai kiránduláshoz is.”

Kormányos Vilmos tanárként tevékenykedett nyugdíjba vonulásáig. Elmondta, pályája során minden évben tanórát tartott a Bajai úti temetőben: „Személyes ismerőseim nyugszanak ebben a temetőben. Hogy csak egy nevet mondjak, Bodrogvári Ferenc például tanárom volt. Egyébként nem először vagyok itt. Amikor tanítottam az Ivo Lola Ribar iskolában, az év végén az utolsó magyarórát itt töltöttük.”

A sétán az idegenvezetők meséltek a kápolnákról is, hogy kik emeltették, és hogyan tükrözték az adott család anyagi helyzetét. A történetekben hallhattak Bíró Károly szabadkai polgármester munkásságáról, Szárics János repülőjéről és Lifka Sándor mozialapításáról is.

Tóth Borisz, idegenvezető: „Ennek a túrának többek között az a célja, hogy nem csak a szabadkaiaknak mutatja meg a kiemelt szabadkaiak sírhelyét, hanem, hogy elmondja a történeteit azoknak az embereknek, akik itt nyugszanak, és az ő életpályájukat, amelyekből mi is tanulhatunk. Sok olyan szabadkai volt, aki a várost egy településből igazi ipari nagyvárossá tette.”

Nagy az érdeklődés a temetőjáró körút iránt, ezért a közeljövőben várhatóan megismétlik a történelmi sétát.

Bajai úti temető
temető
idegenvezető
Tóth Borisz
séta
kosztüm
Regényi Gábor
sír
Bíró Károly
Szárics János
Lifka Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.