Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Vajdaságban továbbra is közép-Bánátban a legrosszabb az ivóvíz

2019-03-22
15:54
2019-03-22
17:33
Forrás
Pannon RTV
A vízminta 98 százaléka nem felel meg a követelményeknek. A víz világnapján stábunk utána járt, hogy Nagybecskereken javult-e a helyzet a korábbiakhoz képest.

Nagybecskereken a magas arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata. Kezdetben lajtos kocsikkal, később az utcai pumpás kutak rendbe hozásával, majd az öko-kutak kiépítésével próbálták orvosolni a helyzetet. Aki persze teheti, azóta is palackozott vizet fogyaszt. Radoslava Tolmač, Aradác: „Majdnem minden aradáci ide jár erre az öko-kútra. Most nincsenek sokan. Nem tudom, hogy milyen a vezetékes víz Nagybecskereken. A nővéremtől azt hallottam, hogy tiszta, de azért ők is időnként Újvidékről hozzák az ivóvizet. Én viszont rendszeresen ide járok, amióta megnyílt ez az öko-kút.”

A kútnál kevesebben vannak, mert tavaly december 19-én megkezdte próbaüzemeltetését a vízgyár. Akkor azt mondák, hogy egy hónapon múlva várható az üzembe helyezése. A csapvíz tisztább lett, de még nem engedélyezett a fogyasztása. Tegnap közös közleményt adott ki a beruházó és a nagybecskereki önkormányzat, amelyben bejelentették, hogy a vízgyár megkapta az egészségügyi engedélyt és június közepétől várható az üzembe helyezése.

A nagybecskereki Polgári Fordulat egyes tagjai szerint gondok lehetnek a vízgyár körül. Dušan Kokot, Polgári Fordulat, Nagybecskerek: „Szemmel látható, hogy vagy komoly gondok vannak a berendezés működésével kapcsolatban, vagy egyszerűen nem tudják, hogy mit csinálnak. Mást nem látok ebben a helyzetben. A közvélemény nyomása újra erőteljessé vált, mindenki azt remélte, hogy valami történik, aztán három hónap elteltével a közvélemény joggal kérdezi, hogy mi is történik. Mi a gond? Azért vannak most ilyen közlemények, talán azért is, mert ma van a víz világnapja és, hogy mondjunk már mi is valamit.” 

Az egészséges vezetékes ivóvíz hiánya komoly gondok elé állította az oktatási intézményeket is. A muzslyai általános iskolába például 630 diák jár. Molnár Attila, igazgató, Szervó Mihály Általános Iskola: „A gyerekek leginkább otthonról hozzák a vizet. Palackozva, vagy a szülők öntik nekik. Viszont van néhány tanterem, ahol a tanító nénik vagy az osztályfőnökök megbeszélték a szülőkkel, összegyűjtenek pénzt és automatából használják a vizet.”

Becslések szerint a nagybecskerekiek az elmúlt 14 év alatt annyi pénzt költöttek palackozott vízre, amiből már nem egy vízgyárat építhettek volna.

ivóvíz
Közép-Bánát
Nagybecskerek

Most

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.