Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Városnapot ünnepel Zombor

2021.02.17
17:11
2021.02.17
18:07
Forrás
Pannon RTV
Háromnapos rendezvénysorozat kezdődött ma Zomborban a város napja alkalmából.
Pannon RTV/Raffai Csaba

1749-ben ezen a napon emelte Mária Terézia szabad királyi várossá Zombort. Az idei városnap programját három jubileum, illetve témakör határozza meg: a 280 éve tartó kukoricatermesztés a többnemzetiségű hagyományok tükrében, a Bunjevačko kolo 100. évfordulója és a monostorszegi romák első világháború utáni összeírásának első évszázada.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A nyitórendezvényen Zombor polgármestere részletesen beszámolt az idei építési és fejlesztési tervekről. Jankovics Szilárd kisebbségi és vallási ügyekkel megbízott városi tanácstag elmondta, ezek közül az utak és a vízvezeték-hálózat kiépítése élvez elsőbbséget. „Ez egy igen régi, Mária Terézia idejéből származó város, sokrétű, multikulturális összetettségében kiemelkedő, ezért sokak számára fontos, az idei év pedig a bunyevácoknak, mert a száz éves évfordulójukat idén tartják meg. A városnak a nevezetességei ebből a multikulturálisságból azért is alakultak ki, mert mindenkinek szívügye a régi szép város és a szép zöld övezete, amihez mindenkinek sok emléke fűződik. Így aztán minden évben itt a színházteremben megemlékezünk és megünnepeljük ezt a neves napot.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Jelena Vorić sztapári lakos, a zombori Gimnázium másodikos tanulója, nagyon megkedvelte a várost, és tanulmányai után itt szeretne maradni. „A város szép, eléggé rendezett, sok látnivaló van. És hát, mégiscsak itt születtem, ezért nem tervezem elhagyni. Szeretem, hogy a város ilyen szervezett.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A nyitórendezvény zenés művelődési részében felcsendült az U tem Somboru kezdetű népdal, majd felléptek a Városi Művelődési Egyesület néptáncosai, valamint a zeneiskola növendékei is. A következő három napon kiállítások, könyvbemutatók és színházi előadás is várja az érdeklődőket. Zdenka Rakić, Városi Művelődési Egyesület, Zombor: „Mi is felléptünk a műsorban, bunyevác táncokat mutattunk be. Nagyon sokat jelent számunkra, hogy részesei lehettünk ennek a programnak.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az ünnepi műsor végén a polgármester átadta az idei díjakat és elismeréseket azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik munkájukkal kiemelkedően hozzájárultak a város fejlődéséhez.

Zombor
városnap
ünneplés
program

Most

18:01, Frissítve: 21:29

Vajdaság Tóthfaluba költözött egy napra

Vásári forgatag, színes, hangos és vidám programok több helyszínen. Minden korosztály talál magának valami nagyon érdekeset. Felavatták a Mini Délvidék Parkot. Az esemény a nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvénye.

Népszerű