Ugrás a tartalomra

Városnapot ünnepelt Zombor

2023.02.20
10:18
2023.02.20
16:24
Forrás
Pannon RTV
Színvonalas kultúrműsorral ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete Zombor város napját vasárnap a Magyar Polgári Kaszinóban.

A településnek Mária Terézia adott szabad királyi városi rangot. A helyi polgárság pedig 1749. február 17-én kapta meg a város státusát igazoló okiratot.

Orsovai Hedvig Zomborban született, jelenleg Budapesten tanul a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, klasszikus zongora szakon. A városnapi ünnepségen azonban operettrészleteket énekelt a Csárdáskirálynőből és Vivalditól.

Orsovai Hedvig: „Amióta Budapesten vagyok, azóta tanítanak énekelni, mert egy kórusiskolába mentem nyolcadik osztályban. Olyan tanárok tanítottak, mint például Gaál-Wéber Ildikó. Ő a Bécsi Állami Operaházban énekelt. A Bartók Béla Konzervatórium tanultam énekelni, különböző kórusokban pedig mái napig.”

A VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete már ötödik éve rendezi meg központi ünnepségét a városnap alkalmából. Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke kiemelte, ez egy olyan jeles nap, amit magyar viszonylatban is méltóképp meg kell ünnepelni.

Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke: „Számunkra ilyenkor az a legfontosabb, hogy a színpadon láthatjuk a legtehetségesebb gyermekeinket, akikre büszkék vagyunk. Vannak közöttük olyanok, akik már Budapesten vannak, és nagyon komoly pályát futottak be.”

Egyebek mellett a kisebbségi jogok tiszteletben tartására, valamint a magyarság megmaradásának fontosságára hívta fel a figyelmet ünnepi beszédében Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke.

„Fontos, hogy megemlékezzünk ilyenkor arról, hogy mi történt a történelem folyamán, és hogy Zombor ma is egy olyan város, ahol függetlenül attól, hogy valaki kisebbségben van már sajnos, vagy többségben, tiszteletben, egymás mellett, együtt élnek úgy a magyarok és szerbek, mint mások.”

Az eseményen továbbá elhangzott, hogy a következő időszakban is fejlesztenék a térségben az infrastruktúrát, bővítenék a falugazdász-hálózatot, és a minőségi ivóvizet is biztosítani szeretnék mindenki számára.

Zombor
városnap
ünnepség
Pelt Ilona
Nyugat-Bácska
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.