Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A végéhez közelít az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítása

2022.06.21
14:05
2022.06.21
16:23
Forrás
Pannon RTV
Megtörtént a tetőcsere, a pince felújítása, az új szigetelés beépítése és a nyílászárók cseréje. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke megtekintették a munkálatokat.

A Petőfi Sándor MMK az elmúlt évtizedekben az egyik legfontosabb magyar kultúrával kapcsolatos helyszínt jelentette a városban.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „A magyar-szerb kiegyensúlyozott kapcsolatnak itt Szerbiában, Vajdaságban a haszonélvezői a románok is, a szlovákok is, az albánok is, a cigányok is, mindenki aki itt él, mert egy olyan légkört teremtettünk, ami érték. Ezt azok tudják igazán, akik átéltek olyan időszakokat, amikor ez az érték nem létezett, és amikor arról álmodtunk, hogy ezt az értéket létre fogjuk hozni. Mivel ez sikerült, azt gondolom, hogy meg kell teremteni azt a pillanatot, amikor ezt fel lehet mutatni, és ennek a felmutatása volt a mostani is.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A Petőfi Sándor MMK civil szervezetként működött, de tavaly a VMSZ kérésére a város egyik művelődési intézetévé vált. Ennek köszönhetően bekerült a városi költségvetés finanszírozási rendszerébe. Újvidék 110 millió dinárt különített el a felújítására.

Milos Vučević, polgármester, Újvidék: „Ezzel megmutattuk, hogy lényegében az újvidéki magyarság kulturális identitástudatának megőrzését figyelembe vesszük, hogy nem csak arról van szó, hogy egy projektet többé-kevésbé jónak ismerünk el, és biztosítunk valamilyen támogatást, hanem szilárd alapokra helyezzük, hiszen ez az épület az átalakítások után teljesen megszilárdul új pompájában, és megteremtjük a sokszínűség megőrzésének előfeltételét.”

A polgármester és a Tartományi Képviselőház elnöke a Petőfi Sándor MMK mellett közösen megtekintette a Szent Erzsébet-templom felújított óráját és az Európa Kollégiumot is.

Újvidék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
Pásztor István
Miloš Vučević

Most

18:30, Frissítve: 20:50

20 éves a Topolyai Múzeum

Az intézmény régészeti, helytörténeti, képzőművészeti tárlatoknak ad helyet, lehetőséget biztosít a korszerű tudományos kutatásokhoz, valamint számos programot szerveznek, amelyek minden korosztályt megszólítanak.
17:11

Ukrajna érvénytelennek tekinti a népszavazásokat

Ukrajna érvénytelennek tekinti a megszállt területeken az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazásokat, és továbbra is folytatja a megszállt területek felszabadítására vonatkozó erőfeszítéseit – közölte a kijevi külügyminisztérium.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.