Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A végéhez közelít az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújítása

2022.06.21
14:05
2022.06.21
16:23
Forrás
Pannon RTV
Megtörtént a tetőcsere, a pince felújítása, az új szigetelés beépítése és a nyílászárók cseréje. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke megtekintették a munkálatokat.

A Petőfi Sándor MMK az elmúlt évtizedekben az egyik legfontosabb magyar kultúrával kapcsolatos helyszínt jelentette a városban.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „A magyar-szerb kiegyensúlyozott kapcsolatnak itt Szerbiában, Vajdaságban a haszonélvezői a románok is, a szlovákok is, az albánok is, a cigányok is, mindenki aki itt él, mert egy olyan légkört teremtettünk, ami érték. Ezt azok tudják igazán, akik átéltek olyan időszakokat, amikor ez az érték nem létezett, és amikor arról álmodtunk, hogy ezt az értéket létre fogjuk hozni. Mivel ez sikerült, azt gondolom, hogy meg kell teremteni azt a pillanatot, amikor ezt fel lehet mutatni, és ennek a felmutatása volt a mostani is.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A Petőfi Sándor MMK civil szervezetként működött, de tavaly a VMSZ kérésére a város egyik művelődési intézetévé vált. Ennek köszönhetően bekerült a városi költségvetés finanszírozási rendszerébe. Újvidék 110 millió dinárt különített el a felújítására.

Milos Vučević, polgármester, Újvidék: „Ezzel megmutattuk, hogy lényegében az újvidéki magyarság kulturális identitástudatának megőrzését figyelembe vesszük, hogy nem csak arról van szó, hogy egy projektet többé-kevésbé jónak ismerünk el, és biztosítunk valamilyen támogatást, hanem szilárd alapokra helyezzük, hiszen ez az épület az átalakítások után teljesen megszilárdul új pompájában, és megteremtjük a sokszínűség megőrzésének előfeltételét.”

A polgármester és a Tartományi Képviselőház elnöke a Petőfi Sándor MMK mellett közösen megtekintette a Szent Erzsébet-templom felújított óráját és az Európa Kollégiumot is.

Újvidék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
Pásztor István
Miloš Vučević

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.