Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Verbász: Minőségi vízhez juthatnak a községhez tartozó falvak

2020.09.06
07:02
2020.09.06
17:29
Forrás
Pannon RTV
A tervek szerint a jövő év első felében két Verbászhoz tartozó falu, Kucora és Torzsa is rácsatlakozhat a verbászi ivóvízhálózatra.

Hamarosan megkezdődhetnek azok a munkálatok is, amelyek a dél-bácskai községhez tartozó további három településen, Ókéren, Kiskéren és Újsóvéban élő lakosoknak adnak lehetőséget arra, hogy a városi ivóvízhálózatból lássák el magukat vízzel. A helyiek hosszú ideje csak alternatív megoldások által juthatnak fogyasztásra alkalmas vízhez.

Zajlanak a munkálatok a Verbász Községhez tartozó Kucorán. A településen új vízszállító rendszert építenek ki, ami által a helyiek rákapcsolódhatnak majd a verbászi ivóvízhálózatra. A Verbászhoz tartozó falvakban a vezetékes víz emberi fogyasztásra régóta alkalmatlan. Sokan ezért a 2006-ban felszerelt ökológiai csapokból nyert vizet használják ivásra és főzésre. Branka Čavrak, Kucora: „Azért ezt használjuk, mert a mi vizünkkel elégedetlenek vagyunk. Itt vannak szűrők, ki van tisztítva. Az ökológiai csapból kapott víz sokkal minőségibb.”

A helyiek szerint a vezetékes víznek már a szagából is leszűrhető, hogy ivásra alkalmatlan, ezért azt csak szükség esetén használják. Ana Fejsa, Kucora: „Fürdésre és mosásra, mosógéphez, mosogatáshoz és hasonlókhoz használjuk.”

Az új vízszállító rendszer kiépítését a járványhelyzet miatt csak májusban tudták elkezdeni. A projekt összértéke 4,1 millió eurót tesz ki. A munkálatok a Német Fejlesztési Bank támogatásával valósulhatnak meg. Siniša Adamović, igazgató, Komunalac Kommunális Közvállalat, Verbász: „Annak érdekében, hogy a fennmaradt három falu lakosait ne érje hátrány, a helyi önkormányzat és a Komunalac Kommunális Közvállalat ezzel a tevékenységgel párhuzamosan pályázott és előzetesen jóváhagyást is kapott a Szerb Köztársasági Állami Beruházási Irodától további eszközök megszerzésére. Ezekből az eszközökből a hátralévő három falut, Ókért, Kiskért és Újsóvét csatlakoztatjuk rá a városi ivóvízhálózatra és így bizonyos módon be is fejezzük ezt a folyamatot.”

Az illetékes felügyelőség 2006-ban állapította meg, hogy a Verbászhoz tartozó településeken a vezetékes víz fogyasztásra alkalmatlan. A projektek megvalósításával mind az öt verbászi faluban megteremtődnek majd a körülmények ahhoz, hogy minőségi vizük legyen a lakosoknak.

Verbász
vízhálózat

Most

Népszerű