Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Veszélyes a Topolyai-tó mólóinak használata az alacsony vízszint miatt

2022.08.03
14:05
2022.08.03
16:18
Forrás
Pannon RTV
A múlt hétvégén egy cservenkai férfi fejest ugrott az egyik mólóról és csigolyatörést szenvedett. Az illetékesek arra kérik a fürdőzőket, legyenek óvatosak, ilyen alacsony vízállás mellett ne ugráljanak a vízbe.
Pannon RTV/Kucor Dejan

Fiatalok, idősek, családok, helyiek és vidékiek egyaránt kedvelt fürdőhelye a Topolyai-tó. A rendkívül aszályos időjárás miatt folyamatosan csökken a víz szintje, sokat kell gyalogolni, amíg elérjük az úszáshoz alkalmas mélységet.

Dér Judit és Januskó Zoltán:
„- Most elég jó meleg a víz, ahogy kijöttünk.
- Kellemes, jó az idő is és szeretünk itt fürödni.
- Most elég alacsony a vízszint, legutóbb egy pár méterrel feljebb volt a parthoz.
- Zavar ez benneteket a fürdőzésben?
- Nem, nem zavar, beljebb bírunk menni, csak ennyi.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

Június közepétől tilos a Topolyai-tó vizét öntözésre használni. A horgászok is aggódnak a vízszint-csökkenés miatt, eddig halpusztulás nem történt.

Rastko Panić, Topolya: „Hallottam, hogy megtiltották a további öntözést, a víz kihúzását, de mivel nagy a szárazság, sajnos tovább esik a vízszint. De a víz fürdőzésre alkalmas, legalábbis számomra, de nem tudom, hogy lesz a következő évben.”

Míg hétköznap délelőttönként kevesen fürdőznek a Topolyai-tóban, addig hétvégente sokan látogatják. Az alacsony vízszint miatt veszélyes a mólók használata, amelyet szalagok is jeleznek.

Pannon RTV/Kucor Dejan

A múlt hétvégén egy cservenkai férfi fejest ugrott az egyik mólóról és csigolyatörést szenvedett, esetében fennáll a tartós rokkantság veszélye is.

Ivanics Zoltán, megbízott igazgató, Aqua Top Kft., Topolya: „Nagyon sajnálatos baleset történt, úgy látszik, hogy a nem topolyaiak nem tudják felmérni a víznek a mélységét, ami pillanatnyilag nagyon veszelyes, tehát nem ajánljuk senkinek az ugrálást, csak belemenni a vízbe és kimérni a magasságot, vigyázni egymásra, gyerekekre főleg, mert még mindig a gyerekek nagyon használják a mólót, szaladgálnak, beleugranak, ami túl nagy veszélyt jelent.”

Pannon RTV/Kucor Dejan

A Topolyai-tóból az illetékesek szerint jelenleg körülbelül 2,5 millió köbméter víz hiányzik. A Krivaja folyó vize táplálja Szabadka felől, de csapadék nélkül nem tud feltöltődni. Az alacsony vízszint ellenére biológiailag kiváló a víz minősége, amelyet folyamatosan ellenőriznek.

Topolyai-tó
alacsony vízállás

Most

08:13

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.