Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vírusfertőzés okozza az ezüstkárász tömeges pusztulását a Palicsi-tóban

2021.05.17
15:19
2021.05.17
19:26
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiai Állategészségügyi Tudományos Intézet szakembereinek kutatási eredményei szerint ez a betegség a kárászok minden korkategóriáját érinti.

A szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a szezonális halpusztulást nem a víz minősége, sokkal inkább a kárászok túlszaporodása és a víz hőmérsékletének változása okozza.

A kutatásokat azzal a céllal végezték el az intézet szakemberei, hogy kiderítsék, mi okozza a Palicsi-tóban a kárászok tömeges pusztulását minden év májusában-júniusában. Az Ecolacus projekt keretében 2020 áprilisától augusztusáig hat alkalommal 30-30 kárászt küldtek különféle laboratóriumi vizsgálatokra, hogy végre egyértelműen megállapítsák a jelenség okát.

Dr Marko Stojčić, projektvezető-helyettes: "Teljesen egyértelműen megállapítottuk, hogy a szezonálisan előforduló tömeges halpusztulást a Palicsi- és a Ludasi-tóban vírusfertőzés okozza, 2-es típusú cyprinid herpeszvírus. További következtetéseket is levont az intézet. Az első és legfontosabb, hogy nincs semmilyen hatással az emberi egészségre, sem más halfajtákra és egyéb organizmusokra."

A kutatási eredmények szerint akkor volt a legnagyobb mértékű a halpusztulás, amikor a víz hőmérséklete 20 és 25 fok között alakult. Amint 25 fok fölé emelkedett, csökkent a pusztulás mértéke. Az is kiderült, hogy a herpesz vírus látens módon jelen van a kárászokban, de csak valamilyen külső stressztényező hatására aktiválódik. Ezek egyike a kárászok túlszaporodása. Jelenleg háromszor-négyszer több van belőlük a tóban, mint amennyi kellene az egészséges populációhoz.

"Az elkövetkező időszakban, a következő években meg fogjuk ismételni a kárászok szelektív lehalászásának kampányait, mindaddig, amíg az őshonos halfajok, tehát a ragadozó halak, mint a fogassüllő, nem nőnek meg kellőképpen ahhoz, hogy természetes módon ellenőrizhető legyen a halpopuláció egyensúlya a Palicsi- és a Ludasi-tóban."

Várhatóan június 15-én ismét megkezdik az ezüstkárászok szelektív lehalászását. A kutatók szerint az Ecolacus projekt lehetővé teszi, hogy visszaálljon a két tó felborult ökoszisztémájának természetes egyensúlya.

Palicsi-tó
vírusfertőzés
halpusztulás
ezüstkárász

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.