Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vírusfertőzés okozza az ezüstkárász tömeges pusztulását a Palicsi-tóban

2021.05.17
15:19
2021.05.17
19:26
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiai Állategészségügyi Tudományos Intézet szakembereinek kutatási eredményei szerint ez a betegség a kárászok minden korkategóriáját érinti.

A szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a szezonális halpusztulást nem a víz minősége, sokkal inkább a kárászok túlszaporodása és a víz hőmérsékletének változása okozza.

A kutatásokat azzal a céllal végezték el az intézet szakemberei, hogy kiderítsék, mi okozza a Palicsi-tóban a kárászok tömeges pusztulását minden év májusában-júniusában. Az Ecolacus projekt keretében 2020 áprilisától augusztusáig hat alkalommal 30-30 kárászt küldtek különféle laboratóriumi vizsgálatokra, hogy végre egyértelműen megállapítsák a jelenség okát.

Dr Marko Stojčić, projektvezető-helyettes: "Teljesen egyértelműen megállapítottuk, hogy a szezonálisan előforduló tömeges halpusztulást a Palicsi- és a Ludasi-tóban vírusfertőzés okozza, 2-es típusú cyprinid herpeszvírus. További következtetéseket is levont az intézet. Az első és legfontosabb, hogy nincs semmilyen hatással az emberi egészségre, sem más halfajtákra és egyéb organizmusokra."

Pannon RTV

A kutatási eredmények szerint akkor volt a legnagyobb mértékű a halpusztulás, amikor a víz hőmérséklete 20 és 25 fok között alakult. Amint 25 fok fölé emelkedett, csökkent a pusztulás mértéke. Az is kiderült, hogy a herpesz vírus látens módon jelen van a kárászokban, de csak valamilyen külső stressztényező hatására aktiválódik. Ezek egyike a kárászok túlszaporodása. Jelenleg háromszor-négyszer több van belőlük a tóban, mint amennyi kellene az egészséges populációhoz.

"Az elkövetkező időszakban, a következő években meg fogjuk ismételni a kárászok szelektív lehalászásának kampányait, mindaddig, amíg az őshonos halfajok, tehát a ragadozó halak, mint a fogassüllő, nem nőnek meg kellőképpen ahhoz, hogy természetes módon ellenőrizhető legyen a halpopuláció egyensúlya a Palicsi- és a Ludasi-tóban."

Várhatóan június 15-én ismét megkezdik az ezüstkárászok szelektív lehalászását. A kutatók szerint az Ecolacus projekt lehetővé teszi, hogy visszaálljon a két tó felborult ökoszisztémájának természetes egyensúlya.

Palicsi-tó
vírusfertőzés
halpusztulás
ezüstkárász

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.