Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

„Visszük Ada hírnevét”

2022.07.01
15:06
2022.07.01
19:15
Forrás
Pannon RTV
1835-ben I. Ferdinánd évi három alkalomra vásártartási szabadalmat adott Adának, ennek bizonyítékaként pedig július 2-án oklevelet állítottak ki.

Erre emlékezve minden évben ezen a napon ünneplik a község napját. A háromnapos programsorozat keretén belül a Községi Képviselő-testület díszülésén átadták a város nyilvános elismeréseit.

Ada hírnevét öregbítő és továbbvivő helyi lakosoknak adományozott a város vezetősége nyilvános elismeréseket. Idén a község Életmű díját posztumusz Szabó Szabados Ilona, egykori magyartanárnő érdemelte ki, aki az anyanyelvápolás terén alkotott maradandót. Díját férje Világos Frigyes vette át.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Tisza-menti város egyik Iuventus Pro Urbe-díját Radašin Stefannak, a helyi Aeroklub, valamint a szerbiai junior rakétamodellező válogatott tagjának ítélte oda. A másik díjat Nagypál Zsófia érdemelte ki, aki zeneművészeti tanulmányai mellett számos fuvolaversenyen aranyérmet szerzett: „Nagyon meglepődtem, és nagyon megörültem. Így legalább érzem, hogy tényleg jó, amit csinálok, és úgy érzem, hogy jó felé is haladok.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az idei Pro Urbe-díj elismerést Nenad Obradović, moholi származású történelemtudományok doktora, a Szerb Enciklopédia munkatársa vehette át, aki a tudomány és a tudás, valamint a szerb kulturális örökség megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet munkája során: „Bár minden díj  jólesik az egyénnek, ám különös jelentőséggel bírnak a helyi közösség, a szülőföld babérkoszorúi. Elvégre a szülőhely elismerése a hozzátartozást, elfogadást jelenti, amellyel az ember keresi helyét a világban.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A díjak mellett polgármesteri köszönőlevélben részesült az adai Műszaki Iskola, az AFK labdarúgóklub, dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos, Živković Vladan birkózó, Uroš Borzaš és Ilić Zoran kézilabdázók, a Mohol Sporthorgászok Egyesülete, valamint a Vadvirág Hagyományápoló Kör.

Varga Lívia, elnök, Vadvirág Hagyományápoló Kör, Ada: „Nagyon örülünk ennek a díjnak, ami a harminc éves munkánk elismerése, eredménye. Hogy mire sarkall? További munkára, sok-sok fellépésre, sok-sok vendégszereplésre. Visszük Ada hírnevét.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Tóbiás József, a képviselő-testület elnöke szerint ilyenkor emlékeznek meg a község nagyjairól és visszatekintenek a település történelmi fordulópontjaira: „A múlt évi ünnepi ülésen annak fontosságát emeltem ki, hogy mennyire fontos számunkra az, hogy azt a bizonyos kocsit vagy szekeret, amely Ada község fejlődését és további fejlesztését szimbolizálja, hogy közös erővel és ugyanabba az irányba toljuk. Idén már elmondhatnám, hogy jó úton járunk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az Ada-napi programsorozat a hétvégén koncertekkel, főzőversennyel és oldtimer találkozóval várja az érdeklődőket.

Ada
Iuventus Pro Urbe-díj
Pro Urbe-díj
Nenad Obradović
Varga Lívia
Vadvirág Hagyományápoló Kör

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.