Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Vízpótlás a Sóskopóba

2021.11.10
20:45
2021.11.10
21:48
Forrás
Pannon RTV
Veszélyben a Sóskopó. Mi lesz az ezer hektáros rezervátum sorsa?
Pannon RTV/Rácz László

A Sóskopó a legismertebb és legnagyobb szikes tó Bánságban. A Törökbecsétől mintegy 6 km-re található területre vizet próbáltak tölteni a Vadászegyesület tagjai. Az akciót a Környezetvédelmi Minisztérium támogatta. A tó ugyanis az extrém hőség és a csapadékhiány miatt idén is kiszáradt. A mintegy 1000 hektáros terület státusza speciális természeti rezervátum, 2004-ben felvették a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek Ramsari egyezményébe.

Az időszakosan kiszáradó tó, a Tisza egyik ősi mederágában alakult ki. Évszázadok óta jelentős madárpihenő- és táplálkozóhely, emellett pedig feledhetetlen látványosságot nyújt az odalátogató természetkedvelőknek, mindazoknak, akik éppen az érintetlen világban szeretnének szemet, lelket gyönyörködtetni. Mindebbe azonban az elmúlt öt évben éppen a természet szólt bele, olyannyira, hogy a meder több hónapon át szárazon marad.

Bitó Ottó, a törökbecsei Vadászegyesület vad- és természetvédelmi őre tizennyolc éve nap mint nap járja a terepet. Társaival két héten át próbálták orvosolni a vízhiányt, a Duna-Tisza-Duna csatornából vizet szivattyúztak a Postakopóba, aminek át kellett volna szivárognia a törökbecsei Vadászegyesület felügyelete alatt álló Sóskopó Természeti Rezervátum tavába.

„A huszonnégy órából 14-15 óra hosszat a pumpa non-stop dobálta át a vizet a bevezető csatornába, ami felőlünk a bal felén látható. Egy zsilippel bírtuk a vízszintet korrigálni, hát mondhatom, hogy rengeteg vizet pumpáltunk át a Postakopóba.

- A Sóskopó azonban száraz maradt. 

- Igen, ahhoz képest, hogy egy nagyon nagy erőbefektetést adtunk ebbe bele, és rengeteg vizet pumpáltunk a bevezető csatornába és a Postás kopóba, azt a rengeteg vízhiányt, ami az egész éven át hiányzik a Postás kopóba és a Sóskopóba, nem kaptuk a megfelelő várt eredményeket, viszont a Postás kopóba csak félig jelent meg az a víz, amit bepumpáltunk.”

Emellett a vízpótlás érdekében más jellegű munkát is végeztek.

„A vízbepumpáláson kívül a hátam mögött lévü nádas felületet is próbáltuk redukálni, azzal, hogy megkaptuk a feltételeket, hogy a nádat lekaszáltuk, hogy csökkentsük a nádnak a bővülését, szélesedését, mert ezzel azt kapjuk, hogy csökkentjük a vízfogyasztást, az mellett, hogy már így is nincs víz, azzal, hogy lekaszáltuk még több vizet fogunk kapni a Sóskopóba.”

A Speciális Természeti Rezervátumra vonatkozóan 2018-ban egy sikeres rehabilitációs program megvalósításába kezdtek, amelyet a bánáti település a magyarországi Sándorfalvával közösen valósított meg egy határon átnyúló projekt keretében.

A Sóskopó népszerűsítése érdekében zúzott kővel leszórt bekötőutak, a rezervátum területén belül pedig interaktív táblákkal ellátott tanösvények épültek, amelyek kitűnő lehetőséget nyújtanak a tanulókkal, fiatalokkal való foglalkozásokra. A tájékoztató-oktató központban, a madárlesről úgy az iskolások, mint a közép- vagy akár az aranykorúak is betekintést nyerhetnek a Sóskopó felbecsülhetetlen értékeibe, különösként a darvak csodás röpülésébe. A terület ugyanis a madarak észak-déli útvonalának jelentős pihenő- és táplálkozóhelye, így a hidegebb időszakban a Sóskopó a darvak vonulásának is fő útvonalába esik. Idén azonban a vízhiány beleszólt úgy a darvak érkezésébe, mint az ott telepedő több mint kétszáz madárfaj harmonikus életkörülményébe.

Pannon RTV/Rácz László

Bitó Ottó, a törökbecsei Vadászegyesület vad- és természetvédelmi őre:

„Mivel nem adódtak optimális feltételek, az kihatott az ő szaporulatukra is, és nagyon gyenge, nagyon vékony madárvilágban volt az idén része a látogatottságnak, akik jöttek kamerákkal, fényképezőkkel látogatni a Sóskopót, de biztos vagyok benne, hogy most, október végén, november elején ki fog hatni a daruvonulásra is, ami a normális időjárási feltételeken kívül már itt szokott lenni pár száz darab bekezdésnek. Az most az idén kimaradt. Úgyhogy reméljük, hogy hátha csapadékosabb időszak áll előttünk, és ha az időjárási feltételek úgy alakulnak, ha lehűl, akkor a daruk le fognak jönni hozzánk ide, a Sóskopóra, mert heti szinten a Kiskunhalas Nemzeti Park kollégáival heti szinten halljuk egymást, és most ottan ilyen rekord létszámban van a daruállomány.

- Mennyi egyedet várnak?

- Az elmúlt három-négy évben nem kaptuk azt a létszámot, ami szokott látogatni Sóskopóra. Ezt biztos az időjárási feltételeknek, a klímának köszönhetjük. Viszont, ha adódnának olyan feltételek, az a 11-12 ezer létszám, amit szokott a Sóskopó befogadni megvalósulhat.”

Azt, hogy idén hány daru érkezik a Sóskopóra, nem lehet tudni, azonban egy biztos, úgy mint tavaly, idén is elmarad a novemberre tervezett közkedvelt Darufesztivál. 

Sóskopó
Törökbecse
Ramsari
Tisza
Bitó Ottó
Vadászegyesület
vizhiány
vízpótlás
szikes
Bánság
csapadékhiány
táplálkozóhely
madárpihenő
Postakopó
Sándorfalva
Darufesztivál

Most

Népszerű