Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kállai Göblös Nikoletta

Zenta felkészült a tavaszi áradásokra

2018-01-13
12:14
2018-01-13
18:02
Forrás
Pannon RTV
A Tisza és a Duna vízgyűjtő területén lehullott hómennyiség miatt az idén is számítanak tavaszi áradásra a zentaiak. Bár még csak január van, de minimálisan már megemelkedett a Tisza vízszintje.

A Tisza mellett sétálók észrevehetik, hogy a vízszint megemelkedett. Eltűnt a vízpart, emellett az alsó sétány legalsó lépcsőfokait is elérte már a víz. A Tiszavirág Kajak- és Rekreációs Klub vezetősége folyamatosan követi a vízszint változását, főként a téli időszakban is lent hagyott csónakok miatt.

Borbély Ferenc, elnökhelyettes, Tiszavirág Kajak- és Rekreációs Klub, Zenta: „Most talán egy kicsit, a téli vízálláshoz viszonyítva magasabb a vízállás. Volt egy áradásunk. Ez az áradás rengeteg uszadék fát hozott, és szemetet. Megterítette ezt a Tisza részt szeméttel.”

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint a Tisza jelenleg 342 centiméteren áll, amely minimális vízszint-emelkedést mutat. A Tisza és a Duna vízgyűjtő területén lehullott hó miatt azonban számítanak tavaszi áradásokra.

 

A zentai városvezetőség felkészülten várja az esetleges áradást.
Ceglédi Rudolf, polgármester, Zenta: „Információink szerint a szakemberek a terep bejárást megcsinálták, átnézték a védőművek állapotát, tehát minden a megfelelő szinten van. A szivattyúállomások is üzemképesek. Külön ki kell hangsúlyoznunk, hogy a múlt évben befejeztük a szennyvízcsatornák szivattyúállomásának is a beruházását, tehát az is most már 100 százalékban képes működni, ha a zsilipet le kell zárnunk a töltésnél, tehát a szennyvizet át tudjuk emelni a Tisza magas vízállása esetén is.”

A polgármester bízik abban, hogy ezekkel az előkészületekkel eleget tudnak tenni majd minden védekezési követelménynek a zentai szakaszon.

Zenta
Tisza
Ceglédi Rudolf

Most

08:12, Frissítve: 09:23

A Biológia Éjszakája

A nyílt nap fő témája az érdekes tudományok megismertetése, a természet szépségének bemutatása és a környezetvédelem fontossága volt.
22:29, Frissítve: 07:09

Zomborban vendégszerepelt az Ötösfogat

A bezdáni, nemesmiliticsi, bácsgyulafalvi, csonoplyai és zombori amatőr egyesületek színjátszói, szavalói, énekesei és táncosai minden évben elkészítik saját műsorukat.
21:53, Frissítve: 22:01

Halálos tüntetés a Gázai-övezetben

Négy palesztint agyonlőttek, közel százat pedig megsebesítettek az izraeli katonák a Gázai övezet határánál sorozatban negyedik erőszakos tüntetéseken - írják a Jediót Ahronót újság honlapján.

Népszerű

Petrov Nikolina az év első babája Zentán

Tegnap délután megszületett az első zentai baba a helyi közkórház szülészeti osztályán. A kislány volt a kilencedik, aki a zentai szülészeten jött a világra idén, azonban ő volt az első községbeli.