Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zenta fellélegzik a világjárvány után - Újabb külföldi befektetések a láthatáron

2021.06.09
22:11
2021.06.09
23:08
Forrás
Pannon RTV
Külföldi befektetők sora lát potenciált a Tisza-menti kisvárosban. Több beruházó érkezhet Zentára a közeljövőben, az egyik egy textilipari cég, amely szeptemberben kezdheti meg működését - jelentette ki a Közügyekben Czegledi Rudolf.

Az egész világ gazdaságát megtépázta a koronavírus-járvány okozta visszaesés. Ez alól Szerbia és Zenta sem kivétel, most azonban lassan, de biztosan újraindul az élet és ezzel együtt a szolgáltatások és a kereskedelem is.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A legrosszabbul talán a vendéglátósok jártak, mivel hosszú hónapokon keresztül bevétel nélkül maradtak. Gazdasági szempontból elkönyvelhető tehát, hogy a pandémia legnagyobb vesztese a turizmus és a vendéglátás szektora. Zentán alkalmazkodva az elmúlt év piaci kihívásaihoz újfajta szolgáltatásokat bevezetve és a támogatásokat igénybe véve próbáltak talpon maradni a vendéglátóipari vállalkozások. A lassacskán benépesülő teraszok számukra is reménytkeltő képet mutatnak.

Pár éve baráti kötelékből és kezdeményezéssel indult hódító útjára egy zentai sörfőzde, ahol ízletesebbnél-ízletesebb különleges aromájú sörök készülnek. A rendezvényekre vonatkozó tilalom ideje alatt a Prosperitati Alapítvány támogatásai nyújtottak kapaszkodót a sörfőzde fejlesztésében. A remények szerint újra éledező fesztiválszezon meghozza számukra az áttörést és beindul sörük sokrétű értékesítés is.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Újabb csarnok építésének munkálatai folynak az ismert zentai takarmányszállító gépeket, munkacsarnokokat és fémszerkezeteket gyártó vállalatnál. A cég egy családi ház udvarából nőtte ki magát a község egyik legfejlettebb vállalatává. A tulajdonos szerint szorgalommal, kitartással, némi merészséggel és kőkemény munkával idehaza is vezethet sikeres vállalkozást az ember. Szerencsésnek tartja, hogy az ő cégprofiljukat illetően az általuk kínált termékek kereskedelmében, valamint a szolgáltatásokban nem volt érezhető a gazdasági megtorpanás.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zenta községben a gazdasági szektor széleskörű skáláján mozgó vállalatok indultak fejlődésnek az elmúlt időszakban, mozgósítva ezáltal a munkaerőpiacot. Külföldi befektetők sora lát potenciált a Tisza-menti kisvárosban. A tervek szerint egy 160 főt foglalkoztató olasz cég kezdi meg termelését szeptemberben Zenta ipari zónájában.

Czegledi Rudolf polgármester a Közügyekben Zenta gazdaságáról és a községben tervezett beruházásokról beszélt. Elmondta, hogy a nyáron számos rendezvényt is terveznek.

Két befektető érkezhet Zentára a közeljövőben, az egyik egy textilipari cég, a Calzedonia, amely szeptemberben kezdheti meg működését az ipari parkban, az első felmérések pozitívak - jelentette ki a Közügyekben Czegledi Rudolf polgármester. Hozzátette, a másik beruházó tulajdonképpen két magyarországi cég, de egy telephelyet szeretnének közösen vásárolni. Az egyik fémipari vállalat.

„A másik egy ivóvízkezeléssel, szennyvíztisztítással foglalkozó cég, amely tulajdonképpen mérnöki munkával és speciális projektek előkészítésével fog foglalkozni. Tulajdonképpen van még egy érdeklődő, az lokális, amely az ipari parkban szeretne működni, reméljük, hogy a zentai vállalkozók is tudnak fejlődni, és tudunk nekik teret biztosítani az ipari parkon belül.”

Zenta
gazdaság
külföldi
befektető
étterem
vállalkozó
sörfőzde

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.