Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zentán átadták a város Pro Urbe díjait

2019-09-11
16:24
2019-09-11
20:13
Forrás
Pannon RTV
A fénypontjához érkezett Zenta város ünnepének rendezvénysorozata. Díszülést tartottak a városházán, valamint megkoszorúzták a 322 éve zajlott zentai csata emlékművét.

A magyar és a szerb himnusszal kezdődött a Községi Képviselő-Testület díszülése a városházán.

A helyi szerb és magyar hagyományőrző csoportok énekei, valamint a köszöntőbeszédek után a város legrangosabb elismeréseit, a Pro Urbe díjakat adták át.

Idén posztumusz Pro Urbe díjat adományoztak Nebojša Basarićnak, aki a zentai kulturális élet egyik mozgatórugója volt, Pro Urbe életműdíjat kapott a felsőhegyi Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója, Juventus Pro Urbe díjat kapott Szabó Szebasztián úszó.

Pro Urbe díjat kapott még Katona Edit középiskolai magyartanár, rendes egyetemi tanár: „Az én munkámban összekapcsolódik a középiskolai és az egyetemi oktatás, aztán az egyetemi hallgatók fogadása az iskolánkban, amikor vizsgatanításaikat végzik, most készítettem a tudás-szabványt, most lendültünk neki az állami érettséginek, tehát most valamilyen módon összeérnek a dolgok az életemben és azt gondolom, hogy a kitüntetés is talán ennek szól.”

Czegledi Rudolf polgármester az elmúlt egy évben befejezett beruházásokról, a község fejlődéséről beszélt. Kihangsúlyozta, hogy a szerb és a magyar kormány, valamint a tartomány és az önkormányzat komoly és összehangolt munkájának köszönhetően az új hőtelepet beüzemelték, a Gimnázium épületének felújítási és bővítési munkálatai elkészültek, valamint a Lisieux-i Kis Szent Teréz Emléktemplom rég parlagon heverő épülete is befejeződött. Czegledi hozzátette: „Ezek a beruházások egy része nem csak Zentának, a zentaiaknak, vagy a községnek voltak fontosak, hanem az egész Tisza-menti régiónak, hiszen például a közkórház ellát itt körülbelül 100-150 ezer beteget, vagy pedig a középiskoláinkban is körül-belül ötven százalék Zenta községbeli, a többi az vidéki tanuló, tehát ezzel is segítjük a délvidéki magyar közösséget és annak fejlődését.”

A Községi Képviselő-Testület díszülésén részt vett többek között Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Zoran Đorđević, a szerb kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott minisztere, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint az önkormányzati, tartományi, köztársasági és testvérvárosi képviselők mellett Dömötör Csaba, magyarországi miniszterhelyettes is, aki elmondta: „Azt gondolom, hogy az együttműködés a magyar és a szerb kormány között nem csak az aktuális ügyekről szól, hanem arról a meggyőződésről is, hogy csak akkor tudjuk fenntartani a biztonságunkat hosszútávon, csak akkor járhatunk tovább a gyarapodás útján, hogyha közben megőrizzük a kulturális értékeinket, a keresztény gyökereinket. Ez is egy olyan dolog, amelyben Magyarország és Szerbia egyetérthet, és azt gondolom, hogy ez a vajdasági magyar közösség javát is szolgálja.”

A díszülést követően a városban működő pártok, valamint az önkormányzati képviselők és vendégeik elhelyezték az emlékezés virágait a Tisza-parton felállított zentai csata emlékműnél.

Zenta
városnap
ünnep
díszülés
Városháza
zentai csata
emlékmű
koszorúz
Községi Képviselő-testület
Czegledi Rudolf

Most

19:50

Az igazi 007-es ügynök

A titkos ügynök általában észrevétlenül, titokban végzi munkáját. Egyetlen világhírű ügynök tevékenységét ismeri szinte mindenki, ez pedig James Bond.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.