Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zentán átadták a város Pro Urbe díjait

2019-09-11
16:24
2019-09-11
20:13
Forrás
Pannon RTV
A fénypontjához érkezett Zenta város ünnepének rendezvénysorozata. Díszülést tartottak a városházán, valamint megkoszorúzták a 322 éve zajlott zentai csata emlékművét.

A magyar és a szerb himnusszal kezdődött a Községi Képviselő-Testület díszülése a városházán.

A helyi szerb és magyar hagyományőrző csoportok énekei, valamint a köszöntőbeszédek után a város legrangosabb elismeréseit, a Pro Urbe díjakat adták át.

Idén posztumusz Pro Urbe díjat adományoztak Nebojša Basarićnak, aki a zentai kulturális élet egyik mozgatórugója volt, Pro Urbe életműdíjat kapott a felsőhegyi Fodor István, a Magyar Szó nyugalmazott újságírója, Juventus Pro Urbe díjat kapott Szabó Szebasztián úszó.

Pro Urbe díjat kapott még Katona Edit középiskolai magyartanár, rendes egyetemi tanár: „Az én munkámban összekapcsolódik a középiskolai és az egyetemi oktatás, aztán az egyetemi hallgatók fogadása az iskolánkban, amikor vizsgatanításaikat végzik, most készítettem a tudás-szabványt, most lendültünk neki az állami érettséginek, tehát most valamilyen módon összeérnek a dolgok az életemben és azt gondolom, hogy a kitüntetés is talán ennek szól.”

Czegledi Rudolf polgármester az elmúlt egy évben befejezett beruházásokról, a község fejlődéséről beszélt. Kihangsúlyozta, hogy a szerb és a magyar kormány, valamint a tartomány és az önkormányzat komoly és összehangolt munkájának köszönhetően az új hőtelepet beüzemelték, a Gimnázium épületének felújítási és bővítési munkálatai elkészültek, valamint a Lisieux-i Kis Szent Teréz Emléktemplom rég parlagon heverő épülete is befejeződött. Czegledi hozzátette: „Ezek a beruházások egy része nem csak Zentának, a zentaiaknak, vagy a községnek voltak fontosak, hanem az egész Tisza-menti régiónak, hiszen például a közkórház ellát itt körülbelül 100-150 ezer beteget, vagy pedig a középiskoláinkban is körül-belül ötven százalék Zenta községbeli, a többi az vidéki tanuló, tehát ezzel is segítjük a délvidéki magyar közösséget és annak fejlődését.”

A Községi Képviselő-Testület díszülésén részt vett többek között Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Zoran Đorđević, a szerb kormány munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel megbízott minisztere, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint az önkormányzati, tartományi, köztársasági és testvérvárosi képviselők mellett Dömötör Csaba, magyarországi miniszterhelyettes is, aki elmondta: „Azt gondolom, hogy az együttműködés a magyar és a szerb kormány között nem csak az aktuális ügyekről szól, hanem arról a meggyőződésről is, hogy csak akkor tudjuk fenntartani a biztonságunkat hosszútávon, csak akkor járhatunk tovább a gyarapodás útján, hogyha közben megőrizzük a kulturális értékeinket, a keresztény gyökereinket. Ez is egy olyan dolog, amelyben Magyarország és Szerbia egyetérthet, és azt gondolom, hogy ez a vajdasági magyar közösség javát is szolgálja.”

A díszülést követően a városban működő pártok, valamint az önkormányzati képviselők és vendégeik elhelyezték az emlékezés virágait a Tisza-parton felállított zentai csata emlékműnél.

Zenta
városnap
ünnep
díszülés
Városháza
zentai csata
emlékmű
koszorúz
Községi Képviselő-testület
Czegledi Rudolf

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.