Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zentán is elérhetők a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok

2019-05-15
13:38
2019-05-15
17:34
Forrás
Pannon RTV
Zenta Város lakosai is hozzá tudnak jutni a kétnyelvű anyakönyvi kivonatokhoz - hangsúlyozta Sarnyai dr. Rózsa Edit, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetője.

Zenta Városnak két hivatalos nyelve van: a szerb és a magyar, ezért a hivatalnak kötelessége ezeken a nyelveken kiadni a dokumentumokat. A kétnyelvű anyakönyvi kivonatért egy kérvényt kell benyújtani, ugyanúgy, mint eddig, ezek után egy-két napon belül kézhez kapható a kivonat.

Szorcsik Aranka épp anyakönyvi kivonatot kért. Ez Zentán is lehetséges, mivel a felmerülő problémákat a VMSZ tagjai közbenjárására megoldották: „Elsősorban azért fontos, hogy utána nem kell hivatalos fordítóhoz fordulni, és ez a lehetőség itt helyszínen adott.”

A kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadása többféle problémát vetett fel, de úgy jogi, technikai, mint politikai szempontból is sikerült megoldást találni.

Sarnyai Rózsa Edit, vezető, Községi Közigazgatási Hivatal, Zenta: „Zenta község területén két hivatalos nyelv van, elsősorban az állam nyelve, a szerb, másodsorban pedig a magyar nyelv a hivatalos nyelv, és az erre vonatkozó törvényi rendelkezések alapján magának a hivatalnak két nyelven kötelessége minden okiratot kiadni, amennyiben azt a polgár kéri.”

A nyelvhasználatról rendelkező törvény kötelezi az önkormányzatokat, hogy a közokiratokat a hivatalosan használatban lévő kisebbségek nyelvén is ki kell adni.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta (VMSZ): „Az elmúlt napokban olyan tévhírek terjedtek Zentán, hogy a zentai Közigazgatási Hivatalban nem igényelhető, nem kérhető, nem kapható kétnyelvű magyar nyelvű anyakönyvi kivonat, ami azt kell, hogy mondjam, hogy nem igaz.”

Nem az anyakönyvekről szóló törvény módosítása miatt szűnt meg néhány hónapra a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok kiadása, ennek oka technikai volt.

Zenta
anyakönyvi kivonat
kétnyelvű

Most

07:51, Frissítve: 08:02

Bácskossuthfalva falunapot ünnepelt

A több héten át zajló sport- és kulturális események után szombaton kiosztották a falu elismeréseit. A faludíjat a hetven éve működő Nyugdíjas Egyesület kapta. Grillparty, majd művelődési műsor volt.
20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.