Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zentán is megkezdték a koronavírus elleni védőoltás beadását

2021-01-12
15:16
2021-01-12
16:11
Forrás
Pannon RTV
Első ízben a Zentai Közkórház 110 dolgozója kapta meg a Pfizer - Biontech által kifejlesztett vakcinát, amelyre a jelentkezés önkéntes alapon történt.

Vijatov Hagymás Júlia, a kórház egészségpszichológusa is egyike azoknak, akik pénteken megkapták a vakcina első dózisát. Elmondta, hogy minden évben felveszi az influenza elleni védőoltást, így nem volt kérdéses számára, hogy a koronavírus elleni oltást is igényelni fogja. Hozzátette, hogy semmilyen mellékhatást nem tapasztalt, és jól érzi magát.

"Az oltás előtt semmilyen előkészületre nem volt szükség. Nyilván volt egy orvosi vizsgálat ezt megelőzően. Az oltást követően pedig három napig jelentkeznünk kellett a felettesünknek három óránként, hogy hogyan érezzük magunkat."

A 110 adag oltóanyagot a belgrádi Torlak Intézet biztosította és a Nagykikindai Közegészségügyi Intézet közbenjárásával érkezett meg a zentai kórházba.

Pannon RTV

Dr. Csáki Beáta, a kórház igazgatója elmondta, hogy a vakcináció járványügyi szakorvos jelenlétében zajlott. Hozzátette, hogy akut, allergiás reakció senkinél sem jelentkezett. Két-három esetben fordult elő enyhe izomfájdalom, vagy hőemelkedés.

"Előzetesen és önkéntesen jelentkeztek a dolgozók, és ez a szám alapján küldték a 110 vakcinát. Revakcináció 21 nap múlva várható, vagyis akkor fogjuk újra oltani a már beoltott személyzetet."

A második oltást követően egy papír alapú tanúsítványt kapnak majd az érintettek. A következő körben az egészségház dolgozói vehetik fel a védőoltást, azonban a polgárok előzetesen regisztrációja is megkezdődött az euprava.gov.rs című szerbiai kormányzati oldalon. A városban egyébként továbbra is jelen van a koronavírus, a kórházban is többeket ápolnak.

Zentán jelenleg 102 aktív esetet regisztrálnak, ebből 29-en szorulnak kórházi kezelésre, négyen pedig lélegeztető gépen vannak.

A kórház igazgatónője elmondta, hogy a sebészeten az izolált részleget már bezárták a csökkenő számok miatt, így már csak a fül-orr-gégészeti osztályon, illetve a neuropszichiátrián kezelnek koronavírussal fertőzött betegeket.

Zenta
vakcina
koronavírus
oltás
egészségügyi dolgozó

Most

13:15, Frissítve: 15:31

Egyelőre megmenekült az idei szőlő

Elégedettek a királyhalmi szőlősgazdák a szőlőtőkék állapotával egy héttel a Vince-napi próbametszés után. Az enyhe télnek köszönhetően eddig nem mutatkoztak fagykárok.
13:06, Frissítve: 14:02

Leégett egy családi ház Padén

Tűzeset történt hétfőn a padéi Szervó Mihály utca egyik kis családi házában. A lángok mindent tönkretettek, teljesen lakhatatlanná vált az épület.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.