Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Zongorát kapott ajándékba Péterréve

2021.07.27
16:44
2021.07.27
17:04
Forrás
Pannon RTV
A hangszernek köszönhetően ingyenes zenei foglalkozásokon ismerkednek a zeneművészet alapjaival a falu apróságai. A zongorát a Tisza Néptáncegyüttes alapítója, Kódé Károly lánya adományozta Péterrévének.

Gyerekdalokat tanulnak apróságok Péterrévén, és a xilofonnal is ismerkednek már. A foglalkozásokat a helyi közösségben tartják. Ferencz Vajk, Péterréve: „Tanuljuk a koppantást, a hangokat, az éneklést meg a xilofonozást.”

A faluban nincs zeneiskola, ezért is örülnek a szülők a lehetőségnek, hogy a zene alapjaival most már Péterrévén is megismerkedhetnek a gyerekek. Szabó Gabriella, Péterréve: „Két három óra elteltével már otthon is megtanulta az első Boci, boci tarkát lejátszani xilofonon, úgyhogy neki ez egy hatalmas nagy élmény, hogy ő egy hangszeren tud játszani most.”

Pannon RTV/Rácz László

Györe Decsov Emese, Péterréve: „Az én kislányom az egyik legfiatabb induló, viszont már látok pár pozitív dolgot, ugyanis otthon a metalofon kicsit klímpírozva játszott eddig, de már elkezdte helyesen használni az ütőt is, elkezdett hangokat helyesen egymás után lejátszani, ugyanakkor megismerkednek magával a zongorával is.”

Pannon RTV/Rácz László

A zongorát egy évvel ezelőtt kapta ajándékba a falu, de a járványhelyzet miatt csak most kezdték el használni. Az ingyenes foglalkozásokat július eleje óta Faragó Andrea tartja. „Pecellón nincs lehetőség arra, hogy zeneiskolába járjanak a gyerekek, ezért én úgy gondoltam, hogy megadom nekik a lehetőséget, hogy megtudják azt, hogy mi a zene. Ha elvégzik ezt a rövid tanfolyamot, akkor beiratkozhatnak Becsére vagy Adára zeneiskolába. Ez egy előkészítő. Énekelünk, metalofonon tanulunk játszani, a hangértékeket tanuljuk” - mondta Faragó Andrea péterrévei zene- és szolfézstanár.

Pannon RTV/Rácz László

Az öt éve elhunyt Kódé Károly 1980-ban alapította meg Péterrévén a Tisza Néptáncegyüttest, hangszereit is a művelődési egyesületnek ajándékozta. A családi zongorát, amely több generációt is kiszolgált, Kódé Károly lánya, Bertók Eleonóra adományozta a falunak. „Most már nagy hasznát otthon nem vesszük, nem használjuk minden nap. Miért ne adományoznánk mi is a falunak? A falubeli gyerekek hasznát veszik, ismerkednek a hangszerrel, a zeneművészettel, és ez nekünk is örömünkre szolgál.”

A foglalkozásokat heti két alkalommal, két korcsoportban tartják a péterrévei helyi közösségben.

Óbecse
zongora
zene
oktatás
képzés
Péterréve

Most

18:45, Frissítve: 18:58

Dušan Duda Ivkovićra emlékeztek a parlamentben

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, büszke arra, hogy Szerbiának volt egy ilyen embere, aki bár fizikailag eltávozott, de soha nem hagyja el Szerbiát, és az ország sem fogja őt elfelejteni.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.