Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Zongorát kapott ajándékba Péterréve

2021.07.27
16:44
2021.07.27
17:04
Forrás
Pannon RTV
A hangszernek köszönhetően ingyenes zenei foglalkozásokon ismerkednek a zeneművészet alapjaival a falu apróságai. A zongorát a Tisza Néptáncegyüttes alapítója, Kódé Károly lánya adományozta Péterrévének.

Gyerekdalokat tanulnak apróságok Péterrévén, és a xilofonnal is ismerkednek már. A foglalkozásokat a helyi közösségben tartják. Ferencz Vajk, Péterréve: „Tanuljuk a koppantást, a hangokat, az éneklést meg a xilofonozást.”

A faluban nincs zeneiskola, ezért is örülnek a szülők a lehetőségnek, hogy a zene alapjaival most már Péterrévén is megismerkedhetnek a gyerekek. Szabó Gabriella, Péterréve: „Két három óra elteltével már otthon is megtanulta az első Boci, boci tarkát lejátszani xilofonon, úgyhogy neki ez egy hatalmas nagy élmény, hogy ő egy hangszeren tud játszani most.”

Györe Decsov Emese, Péterréve: „Az én kislányom az egyik legfiatabb induló, viszont már látok pár pozitív dolgot, ugyanis otthon a metalofon kicsit klímpírozva játszott eddig, de már elkezdte helyesen használni az ütőt is, elkezdett hangokat helyesen egymás után lejátszani, ugyanakkor megismerkednek magával a zongorával is.”

A zongorát egy évvel ezelőtt kapta ajándékba a falu, de a járványhelyzet miatt csak most kezdték el használni. Az ingyenes foglalkozásokat július eleje óta Faragó Andrea tartja. „Pecellón nincs lehetőség arra, hogy zeneiskolába járjanak a gyerekek, ezért én úgy gondoltam, hogy megadom nekik a lehetőséget, hogy megtudják azt, hogy mi a zene. Ha elvégzik ezt a rövid tanfolyamot, akkor beiratkozhatnak Becsére vagy Adára zeneiskolába. Ez egy előkészítő. Énekelünk, metalofonon tanulunk játszani, a hangértékeket tanuljuk” - mondta Faragó Andrea péterrévei zene- és szolfézstanár.

Az öt éve elhunyt Kódé Károly 1980-ban alapította meg Péterrévén a Tisza Néptáncegyüttest, hangszereit is a művelődési egyesületnek ajándékozta. A családi zongorát, amely több generációt is kiszolgált, Kódé Károly lánya, Bertók Eleonóra adományozta a falunak. „Most már nagy hasznát otthon nem vesszük, nem használjuk minden nap. Miért ne adományoznánk mi is a falunak? A falubeli gyerekek hasznát veszik, ismerkednek a hangszerrel, a zeneművészettel, és ez nekünk is örömünkre szolgál.”

A foglalkozásokat heti két alkalommal, két korcsoportban tartják a péterrévei helyi közösségben.

Óbecse
zongora
zene
oktatás
képzés
Péterréve

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.