Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

A zsidók deportálásáról emlékeztek meg Topolyán

2023.06.04
12:57
2023.06.04
19:33
Forrás
Pannon RTV
A topolyai zsidók deportálásáról és a holokauszt 79. évfordulójáról emlékeztek meg ma a helyi zsidó temetőben. Imával és koszorúzással rótták le kegyeletüket az emlékezők.

Vonatzakatolás hangja törte meg a csendet a topolyai zsidó temetőben, hagyományosan így kezdődött a Memento. Izraelből is többen hazalátogattak megemlékezni, közöttük Altmann Mirjam is, aki elmondta, Topolya mindig a családja szívében él.

„Szüleim itt születtek, apám zsidó, a szülei odavesztek Auschwitzban és '49-ben kimentek Izraelbe, én még itt születtem, testvérem is itt született, négy éves voltam, amikor kimentünk, kivittek, azóta ott élünk."

A helyi általános és középiskolások a háború szörnyűségeiről, a békéről, az elfogadásról, az együttélésről olvastak fel irodalmi alkotásokat és saját fogalmazásaikat. A továbbiakban a topolyai múzeumban fognak az ifjú generációknak foglalkozásokat tartani - mondta el Gazsó Hargita, a helyi Film-Múzeum Civil Szervezet elnöke: „Tavaly még együtt voltunk Adam Vlado bácsival, aki itt volt a családjával Izraelből, és neki volt a kívánsága, hogy szeretne több gyereket látni a megemlékezésen, hogy kezdjük el a gyerekeket tanítani arra, hogy gyűlöletmentesek legyünk, hogy már kisgyerekkortól itt Topolyán itatódjon be ez az emberekbe. Ő sajnos pár héttel ezelőtt elhunyt, de most eljött a felesége és a lánya, és úgy éreztük, hogy szeretnénk teljesíteni a kívánságát."

1944. április 16-a és június 20-a között 426 topolyai zsidót deportáltak, legtöbbjüket Auschwitzba, csak nagyon kevesen tértek vissza. Közülük sokan később Izraelbe vándoroltak ki. A topolyai zsidó temetőt 2002-ben újították fel, azóta minden év június első vasárnapján megemlékeznek.

Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség irodavezetője: „Nekünk van emlékezési hagyományunk, ünnepeink nagy része valamilyen történelmi eseménynek az emléknapja, viszont azoknak a településeknek, falvaknak, városoknak is fontos, akik a második világháború, a Soá során elveszítették a zsidó közösségüket, hogy megemlékezzenek erről. Nem arról van szó, hogy ki a hibás, viszont minden településen űr maradt a zsidóság után, viszont vannak fellelhető emlékek, és itt Topolyán nagy szerencséje van a topolyai közösségnek, Topolya városának, hogy megmentették a topolyai zsidó temetőt, és ez méltó emlékhelye, helyszíne a megemlékezésnek."

A katolikus egyház részéről Szakály József topolyai katolikus plébános emlékezett. Majd a zsidó egyház gyászimája és a Kaddis is elhangzottak Kovács Róbert a szabadkai Zsidó Hitközség irodavezetőjétől az áldozatok emléktáblájánál. Az izraeli polgárok, a helyi zsidó családok, a zsidó hitközségek, az MNT, a topolyai önkormányzat és helyi közösség, valamint civil szervezetek képviselői koszorúzással rótták le kegyeletüket.

holokauszt
zsidók deportálása
Film-Múzeum Civil Szervezet
Gazsó Hargita
Kovács Róbert
Szabadkai Zsidó Hitközség
megemlékezés

Most

15:49, Frissítve: 16:01

Együtt a sikerért!

Együttműködési megállapodást írt alá több szerbiai szabad övezet és az ezekben működő vállalatok illetékesei. Ehhez csatlakoztak egyebek mellett szállodák, a szabadkai Építőmérnöki Kar és egyéb partnerek.
14:41, Frissítve: 16:07

Megérkezett a Petőfi-busz Vajdaságba

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Átröpülök hosszában hazámon” című vándorkiállítása a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként három napon át Vajdaság hat településen állomásozik.

Népszerű