Ugrás a tartalomra

11 határon túli magyar lett jelölt a magyar önkormányzati választáson

2019.09.26
10:05
2019.09.26
10:17
Forrás
MTI
Magyarországi lakcím nélküli magyar állampolgár is lehet elvileg képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester.

A magyarországi önkormányzati választáson 11 olyan jelölt indul, aki magyar állampolgár, de nincs magyarországi lakcíme - közölte a Nemzeti Választási Iroda. Az Alaptörvény szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak - például a határon túl élő magyaroknak - passzív választójoguk van, aktív azonban nincs, így választhatók ugyan, de nem választók az önkormányzati választáson. Ez azt jelenti, hogy elvileg képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet egy magyar állampolgár, ha nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme, ehhez azonban regisztrálnia kell a központi névjegyzékbe.

önkormányzati választás
jelölt
határon túli

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.