Ugrás a tartalomra
Illusztráció (Pannon RTV/Juhász Géza)

11 határon túli magyar lett jelölt a magyar önkormányzati választáson

2019.09.26
10:05
2019.09.26
10:17
Forrás
MTI
Magyarországi lakcím nélküli magyar állampolgár is lehet elvileg képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester.

A magyarországi önkormányzati választáson 11 olyan jelölt indul, aki magyar állampolgár, de nincs magyarországi lakcíme - közölte a Nemzeti Választási Iroda. Az Alaptörvény szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak - például a határon túl élő magyaroknak - passzív választójoguk van, aktív azonban nincs, így választhatók ugyan, de nem választók az önkormányzati választáson. Ez azt jelenti, hogy elvileg képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet egy magyar állampolgár, ha nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme, ehhez azonban regisztrálnia kell a központi névjegyzékbe.

önkormányzati választás
jelölt
határon túli

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.